Foto: Shutterstock
Ņemot vērā alkoholisma tendenci un iedzīvotāju paradumus lietot alkoholu, vēlas palielināt atsevišķiem alkohola veidiem akcīzes nodokli.

"Ja mēs uzņemam 25 gadus vecu pacientu, kuram ir psihozes, tas nozīmē, ka viņš lieto alkoholu apmēram desmit gadus, proti, apmēram kopš 15 gadu vecuma," norādīja narkoloģe, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna.

Savukārt Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis uzskata, ka jauniešiem pie alkohola palīdz tikt pieaugušie – vieni lieto, citi palīdz iegādāties, vēl citi piever acis.

"Daudzās ģimenēs pārmērīga alkohola lietošana tiek uzskatīta par neatņemamu pieaugušo dzīves sastāvdaļu, bet apkārtējās sabiedrības attieksme ir pasīva, labākajā gadījumā – neitrāla," piebilst Apinis.

Potenciāls risks saslimt ar alkoholismu ir aptuveni 12,5% valsts iedzīvotāju, bet atbilstoši aptauju datiem 84% skolēnu jau ir lietojuši grādīgos dzērienus.

Pasaules Veselības organizācijas Eiropas birojs norāda, ka lielāko ietekmi alkohola pieejamības samazināšanai bērnu un jaunatnes vidū dod alkohola cenas palielināšana.

Latvijā viens risinājums varētu būtu akcīzes nodokļa likmes palielināšana atsevišķiem alkohola veidiem, tostarp, stiprinātajam alum divu litru iepakojumā un alkoholiskajiem kokteiļiem, domā Parādnieks.

12. Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) iecerējis iesniegt likumprojektu, saskaņā ar kuru alum tiek piemērots nodoklis robežās no 4 eiro līdz 10 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, bet starpproduktiem par 100 litriem atkarībā no spirta daudzuma tiktu piemērota likme 75 eiro vai 120 eiro.

Izmaiņas lielākoties skartu alu ar paaugstinātu alkohola saturu (vairāk nekā 5,8%) un dažādus subproduktus – alkoholiskos kokteiļus.

Pēc deputāta aplēsēm, iecerētās izmaiņas budžetu papildinātu par deviņiem miljoniem eiro gadā.

LĀB uzskata, ka Latvijā akcīzes nodoklis alkoholam ir jāpalielina nekavējoties, taču tas jādara pārdomāti, izlīdzināti visām alkohola grupām un saskaņoti ar Lietuvu un Igauniju.

2015.gada budžetu Saeimā pirmajā lasījumā plānots skatīt šā gada 10.decembrī. Pēc Finanšu ministrijas paustajiem plāniem nākamā gada budžetam jābūt apstiprinātam līdz 2014.gada nogalei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!