Foto: stock.xchng

Absurdā soda par radio klausīšanos izraisītā politiķu apņemšanās atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu" būtu pretrunā ar Bernes konvenciju par autortiesībām, kuru Latvija ir parakstījusi, norāda Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/ Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) pārstāvis Reinis Briģis.

Ceturtdien, reaģējot uz portāla "Delfi" aprakstīto gadījumu, kad SIA "Mājas svētība"saimnieces par "Latvijas Radio Klasika" ziņu klausīšanos sodīja ar 500 latu naudassodu, Nacionālā apvienība (NA) rosināja atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu", paredzot, ka radio programmu atskaņošana ārpus ierastā ģimenes loka nav uzskatāma par autoru darbu publisku izpildījumu.

AKKA/LAA savukārt norāda, ka "apvienība acīmredzot nav informēta, ka autora tiesības saņemt atlīdzību gan par publisko izpildījumu, gan raidīšanu ēterā Autortiesību likumā pārņemtas no Bernes konvencijas".

"Autortiesību likuma grozīšana šādā veidā būtu pretrunā ar Bernes konvenciju, un Latvijai būtu pie reizes jāiesaka vai nu grozīt pašu konvenciju, vai būtu no tās jāizstājas. Izstāties no Bernes nozīmētu to pašu, ko izstāties no civilizētās pasaules," brīdina AKKA/LAA.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā asās domstarpības jautājumā par publiskā izpildījuma piemērošanu un sekojošajiem bargajiem sodiem par radio atskaņošanu darbavietā, NA ir iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Autortiesību likumā, paredzot, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu, līdz ar to tā sauktā "radio klausīšanās nodeva'' nebūtu jāmaksā.

Portāls "Delfi" vēstīja par gadījumu bodē "Mājas svētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi likumam pieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!