Autortiesību aģentūra AKKA/LAA šogad jau ir iekasējusi miljonu latu, informēja AKKA/LAA konsultante Indira Ozola. Gada rezultāti vēl nav apkopoti, tādēļ summa būs vēl lielāka.
Lielākā tiesa no šīs summas ir autoriem savāktā atlīdzība, bet daļa no nesēja un no kabeļtelevīzijām savāktās atlīdzības ir dalāma ar blakustiesību īpašniekiem.

AKKA/LAA izpilddirektore Inese Paklone skaidro, ka tik daudz naudas izdevies savākt gan tāpēc, ka palielinājies autoru darbu izmantošanas apjoms, gan tāpēc, ka ieviesti jauni izmantojuma un atlīdzības iekasēšanas veidi.

Oktobra vidū AKKA/LAA aizsāka atlīdzības iekasēšanu par tukšajiem materiālajiem nesējiem un reproducēšanai izmantojamām iekārtām. Šī atlīdzība tiek vākta ne vien autoriem, bet arī izpildītājiem, kā arī fonogrammu un filmu producentiem. Jauns autoratlīdzības iegūšanas veids ir arī samaksa par muzikālo darbu izmantošanu mobilo tālruņu toņos.

Autoratlīdzības sadali AKKA/LAA veic katru mēnesi. Decembrī Latvijas autoriem kopā sadalīti 68 635 lati, kas savākti no dažādiem izmantotājiem par dažādiem darbu izmantojuma veidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!