Foto: DELFI
Daugavpils Universitātē (DU) studenti jau šobrīd apturētās studiju virzienu akreditācijas dēļ diploma vietā saņem akadēmisko izziņu, kas apstiprina studiju programmas apgūšanu, bet nekalpo par apliecinājumu iegūtajai augstākajai izglītībai, trešdien vēsta laikraksts "Diena".

Līdz ar to studenti nevar turpināt mācības augstāka līmeņa studiju programmā. Līdzīga situācija gaidāma arī citās augstskolās, ja studiju virzienu akreditācija netiks uzsākta nekavējoties.

DU studiju prorektore Irēna Kaminska laikrakstam "Diena" norādījusi, ka izziņu saņēmuši studenti, kuri mācījās profesionālā maģistru studiju programmā profesionālās izglītības mūzikas skolotājs. Tas darīts, jo augstskolai nav tiesību izsniegt diplomu, kamēr attiecīgā programma nav akreditēta.

Latvijas Studentu apvienības prezidents (LSA) Mikus Dubickis laikrakstam paudis, ka situācija ir ļoti nopietna un studenti pat apsver iespēju pārtraukt mācības un doties studēt ārpus Latvijas. Lai atkārtoti mudinātu Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) nekavējoties rīkoties, LSA ir nosūtījusi vairākām valsts amatpersonām vēstuli ar lūgumu aktīvi iesaistīties akreditāciju jautājuma risināšanā.

IZM pārstāve Inta Stīpniece laikrakstam skaidrojusi, ka patlaban turpinās līguma saskaņošana ar Vācijas akreditācijas aģentūru ASIIN, un, kamēr līgums nav parakstīts, pārējie iespējamie risinājumi ir tikai teorētiskas rezerves alternatīvas. Precīzu datumu, kad līgums tiks parakstīts, viņa gan nosaukt nevarēja.
Jau ziņots, ka februāra sākumā atklātā konkursā par institūciju, kas IZM deleģējumā organizēs augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, tika izraudzīta ASIIN. Deleģējuma līgums ar aģentūru pagaidām aizvien vēl nav parakstīts.

Starp IZM un Vācijas aģentūru turpinās konsultācijas elektroniskā formātā, tādējādi saskaņojot tehniskas detaļas līgumā, bet ministrija prognozē, ka tuvākajā laikā deleģēšanas līgums varētu tikt parakstīts.

Tāpat ministrija akcentē, ka Latvijā ASIIN neveiks akreditāciju, bet gan organizēs akreditācijas procesu un sagatavos lēmumu projektus, kurus pieņems un apstiprinās Studiju akreditācijas komisija.

ASIIN pieteikums liecina, ka šī aģentūra atbilst visiem izvirzītajiem administratīvajiem kritērijiem, tostarp tā ir iekļauta Eiropas Kvalitātes nodrošināšanas reģistrā (EQAR). Šis nosacījums tika izvirzīts, lai nodrošinātu studiju kvalitātes izvērtēšanas procesu atbilstību starptautiskajiem ārējās kvalitātes nodrošināšanas labākās prakses standartiem. Izvērtētajos kvalitātes kritērijos ASIIN saņēma vērtējumu 31,6 punkti no 35 iespējamiem, pavēstīja ministrijā.

Ministrijā norādīja, ka 1999.gadā dibinātā ASIIN, piedaloties aptuveni 3000 studiju programmu akreditācijā 18 valstīs, ir uzkrājusi lielu pieredzi un ieguvusi labu starptautisku reputāciju augstākās izglītības kvalitātes izvērtēšanā. ASIIN esot tiesības veikt studiju programmu akreditāciju arī Holandē un Šveicē. Kā akcentēja IZM, ASIIN ir vienīgā Eiropas aģentūra, kas pilnvarota vienlaikus piešķirt trīs Eiropas kvalitātes zīmogus inženierzinātņu, ķīmijas un informātikas jomās.

Noslēdzot deleģēšanas līgumu par projekta īstenošanu, konkursā uzvarējusī institūcija iegūs tiesības organizēt augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu un studiju programmu licencēšanu atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem un deleģēšanas līgumam. Konkursa nolikumā IZM paredzējusi, ka akreditācijas organizētājam Rīgā ir jāizveido filiāle un tā jāpārreģistrē Latvijas valsts īpašumā pēc trīs darbības gadiem. Tādējādi Latvijas valsts iegūs savu aģentūru, ko reģistrēt EQAR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!