Rīgas mērs, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Aksenoks (JL) ir nosūtījis vēstuli Eiropas Komisijas (EK) Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta vadītājam Dirkam Āneram par Latvijai pieejamo finanšu līdzekļu sadalījumu, uzsverot nepieciešamību koncentrēt atbalstu Latvijas lielajām pilsētām.
Vēstulē teikts, ka "RD pilnībā atbalsta finansējuma sadali lielajām pilsētām, tādejādi nodrošinot veiksmīgu Urbānās prioritātes pamatidejas īstenošanu. Pašreizējā Darbības programmu redakcijā policentriskā attīstība ir vāji nodrošināta un nepieciešama resursu koncentrācija un papildināšana", informēja mēra preses sekretāre Laila Spaliņa.

Rīgas mērs uzskata, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) centieni atbalstīt novadu pašvaldību centrus ir atbalstāmi, bet finansējami no citiem finanšu resursiem.

Aksenoks informē EK arī par LPS priekšsēdētāja Andra Jaunsleiņa oficiālo viedokli, ka reģionālajai attīstībai ir vai nu jāpiešķir būtiski līdzekļi no 4,2 miljardiem eiro Eiropas Savienības (ES) fondu naudas, no kuras reģionālo prioritāti Ministru kabinets (MK) ir izslēdzis, vai arī jāfinansē šo centru attīstība no nacionālā budžeta, kā MK solījis, pirms vēlēšanām apstiprinot savu ES fondu sadalījuma plānu.

Gan Aksenoks, gan Jaunsleinis uzskata, ka EK, nenoliedzot nepieciešamību Latvijas valstij risināt reģionālās attīstības jautājumus, neļaus speciāli pilsētvides prioritātei paredzēto naudu tik sīki sadrumstalot, ka tās ieguldījumam nebūs efektīvu rezultātu.

Aksenoks kategoriski iebilda reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Aigara Štokenberga (TP) viedoklim Rīgai nepiešķirt ne santīmu no Latvijai 2007.-2013.gadā papildus pieejamā pusmiljarda eiro ES fondu līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka, Latvijai nespējot vienoties ar EK par ES fondu līdzekļu sadali pilsētvides attīstībai, un tādēļ kavējas visu pārējo ES 2007. – 2013.gada fondu līdzekļu apguve.

Pēc EK amatpersonu domām, "urbānās prioritātes" finansējums nav sīki dalāms. Latvijas puse iepriekš esot iesniegusi "pārāk paplašinātu" piedāvājumu, ierosinot Latvijā izveidot aptuveni 40 attīstības centrus, savukārt citās nelielās ES valstīs ir tikai daži šādi attīstības centri.

RAPLM ar ES fondu atbalstu vēlas veicināt līdzsvarotu visas Latvijas izaugsmi, finansējumu novirzot ne tikai nacionālas nozīmes attīstības centriem - lielajām pilsētām, bet arī reģionālas nozīmes attīstības centriem.

2007. - 2013.gada ES struktūrfondu, tostarp ERAF, Eiropas Sociālā fonda (ESF) un Kohēzijas fonda (KF) piešķīrums Latvijai ir 4,5 miljardi eiro (3,15 miljardi latu), no tiem 529 miljoni eiro (370 miljoni latu) Latvijai aizvadītā gada nogalē iedalīti papildus pēc tam, kad EK veica pārrēķinu ES dalībvalstīm. Daļa šī papildu piešķirtā finansējuma - 263 miljoni eiro (184,8 miljoni latu) ERAF līdzekļu varētu tikt tā dēvētajai "urbānajai" prioritātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!