Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks (JL) šodien, atklājot konferenci par mājokļu politiku, valstij pārmetis pārāk ilgu denacionalizēto namu īrnieku problēmu nerisināšanu, informē mēra preses sekretāre Laila Spaliņa.
"Padomju laiku mantojums ir radījis netaisnīgo situāciju, ka vieni ir tiesīgāki par pārējiem. Diemžēl valsts šo problēmu pārāk ilgi ir izlikusies neredzam un līdz pat pagājušam gadam nav risinājusi," uzrunā teicis Rīgas mērs.

Viņš uzsvēris, ka risināt mājokļu jautājumu ir Rīgas domes prioritāte un nākamā gada budžetā paredzēts piešķirt ievērojamus līdzekļus.

Patlaban dzīvokļu rindā stāv vairāk nekā 11 000 ģimeņu, kuras pašas nespēj atrisināt savas dzīvesvietas problēmas, un pašvaldības piedāvājums - nepilns tūkstotis mājokļu gadā - situāciju neatrisina, norādījis mērs.

Rīgas dome ir apņēmusies sadarbībā ar privātuzņēmējiem izstrādāt un īstenot tādu mājokļu celtniecības un apsaimniekošanas programmu, kas palīdzēs regulāri palielināt pašvaldības dzīvojamo fondu. Privātās publiskās partnerības princips ieviesīs iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus, nenoslogojot valsts un pašvaldības budžetu.

Diskutējams ir arī jautājums par dzīvokļu īpašniekiem un namu apsaimniekošanas kooperatīviem. Šis process Rīgā nav sekmīgs, jo risinās pārāk lēnu.

Fridriha Eberta fonds un Rīgas dome sadarbībā ar Vācijas Īrnieku biedrību pirmdien un otrdien, 15.novembrī, Rīgā organizē konferenci "Dzīvokļu politikas attīstība Baltijas valstīs".

Apspriedē tiek runāts par mājokļu politiku Latvijā, par pašvaldības īres namu politikas tendencēm un potenciālu, par īres tirgus konsekvencēm un perspektīvām, par biedrošanos un iedzīvotāju lemšanas iespējām dzīvokļu politikas īstenošanā, par īrnieku tiesību aizsardzību likumdošanā, kā arī par kaimiņvalstu - Igaunijas un Lietuvas - pieredzi mājokļu politikā.

Vācijas Īrnieku biedrības pārstāvji stāsta par savu organizāciju, lobija darbu dažādos politiskajos līmeņos un dzīvokļu politiku maznodrošinātajiem, par sociāli taisnīgām īres tiesībām un īrnieku interešu aizstāvību Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!