Foto: DELFI
Pērn vieni no aktīvākajiem musinātājiem uz Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu un sabiedrības veselības un līdzcilvēku apdraudēšanu bija nodibinājuma "Tautas varas fronte" (TVF) pārstāvji, 2020. gada pārskatā secinājis Valsts Drošības dienests (VDD).

Sazvērestības teoriju straujā izplatība un lietojums dažādās sabiedrības grupās bija viena no redzamākajām blaknēm visas pasaules centieniem pārvarēt Covid-19 pandēmiju. "Arī Latvijas informatīvajā telpā tā diemžēl atrada auglīgu augsni – galvenokārt sociālajā tīklā "Facebook" izveidotajās interešu grupās," norādīts VDD gada pārskatā. "Facebook" tika izplatīts un lietots apšaubāmas kvalitātes saturs – gan vietējo, gan globālo aktīvistu sagudrotas teorijas, kuru fokusā bija iedomātas "vispasaules valdības" centieni iedibināt tehnisko totalitārismu pasaulē.

VDD vērtējumā dezinformācijas, sazvērestības teoriju un klaju melu izplatītāju aktivitātes veicināja kopējās agresivitātes līmeņa pieaugumu Latvijas informatīvajā telpā, augstāko punktu sasniedzot gadumijā.

Musināšana uz prettiesisku rīcību

Pērn VDD Latvijas informatīvajā telpā identificēja gadījumus, kad ar dezinformācijas un viltus ziņu, tostarp arī sazvērestības teoriju, izplatīšanu nodarbojās gan identificējami subjekti, piemēram, konkrētas personas vai organizācijas, gan neidentificējami subjekti, piemēram, interneta "troļļi".

Dezinformācija un viltus ziņas tika izplatītas komerciāliem un merkantiliem nolūkiem, kā arī ar mērķi audzēt sociālo kapitālu un gūt atpazīstamību noteiktā sabiedrības daļā. Vienlaikus atsevišķas personas izplatīja dezinformāciju un viltus ziņas, jo nekritiski šādai informācijai bija noticējušas un nebija pārbaudījušas informācijas avota uzticamību.

Ārkārtējās situācijas laikā sociālajā tīklā "Facebook" izplatītas viltus ziņas par pandēmiju un tās pārvarēšanai ieviestajiem drošības pasākumiem. "Vairumā gadījumu šāds saturs tika izplatīts, cilvēkiem pietiekami neiedziļinoties un neizvērtējot satura iespējamo negatīvo ietekmi uz sabiedrisko kārtību un drošību. Vienlaikus tika konstatēti gadījumi, kad dezinformācija un viltus ziņas par Covid-19 tika izplatītas mērķtiecīgi, šādā veidā cenšoties vairot personīgo atpazīstamību vai gūt materiālu vai citu labumu. VDD identificēja vairākus apzinātus provocēšanas gadījumus, kad iedzīvotāji tika musināti uz prettiesisku rīcību," rakstīts VDD gada pārskatā.

Vieni no aktīvākajiem musinātājiem uz Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu un sabiedrības veselības un līdzcilvēku apdraudēšanu bija 2018. gada izskaņā dibinātās TVF pārstāvji. Viņi "Facebook" mērķtiecīgi un sistemātiski izplatīja informāciju, kas satur tiešus aicinājumus neievērot Latvijas sabiedrības veselības aizsardzībai ieviestos pasākumus.

Riski sabiedrības veselībai un drošībai

Jāatgādina, ka VDD vērsās ar informāciju Ģenerālprokuratūrā, lai uzsāktu procedūru organizācijas darbības izbeigšanai.

Marta sākumā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma izbeigt par Covid-19 viltus ziņu izplatīšanu aizdomās turētā aktīvista Valentīna Jeremejeva vadītā nodibinājuma TVF darbību. Un jau janvāra vidū organizācijai, balstoties uz specdienesta secinājumiem, tiesa liedza veikt publisko darbību.

Spriedumu organizācija varēja pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā 20 dienu laikā, no sprieduma sastādīšanas un pieejamības dienas – 1. marta. Kā pirmdien, 22. martā, noskaidroja portāls "Delfi", organizācija līdz šim apelācijas sūdzību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā nav iesniegusi. Iepriekš organizācijas pārstāvis Arvis Abromovičs portālam "Delfi" veltītā video sociālajā tīklā "Facebook" gan norādīja, ka TVF tiesā iesniegs apelācijas sūdzību.

Portāla "Delfi" rīcībā esošais anonimizētais sprieduma noraksts liecina, ka VDD ieskatā TVF paustie viedokļi stimulē noteiktu sabiedrības grupu polarizāciju un neiecietību. "[.. ] taču vārda brīvība nav absolūta tiesība, tā nevar ierobežot citas sabiedrības tiesības un intereses. Publikāciju saturs un komentāri sociālajos tīklos (pašu radīts vai pārpublicēts) vērtējams kā huligānisms, jo ignorē vispārpieņemtas uzvedības normas, traucē cilvēku mieru un iestāžu darbu," teikts spriedumā.

Spriedumā teikts, ka, drošības dienests atzinis – TVF pārstāvji savu darbību veic, organizējot un piedaloties publiskos pasākumos, kas nereti izpaužas kā protesta akcijas pret valsts institūcijām un amatpersonām. Pārsvarā aktualizē sabiedrībā esošas problēmas, tās pieskaņojot savam subjektīvam skatījumam, kas atbilst organizācijas līderu sagrozītajai realitātes uztverei. Aktivitātes tiek fiksētas un izplatītas sociālajos tīklos.

Sociālajos tīklos tikuši izplatīti vairāki aicinājumi pulcēties un protestēt pret "nelikumīgu valdības rīcību Covid-19 sakarā, kas pārkāpj cilvēktiesības". Taču aicinājumi neievērot pandēmijas apkarošanai ieviestos ierobežojumus, ņemot vērā TVF un tā atbalstītāju izpausmes, rada riskus ne vien sabiedrības veselībai, bet arī vispārīgu valsts un sabiedriskās drošības apdraudējumu, norādīts spriedumā.

Tāpat VDD tiesai bija norādījis, ka TVF aktīvisti regulāri pārkāpj likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" prasības.

Jāatgādina, ka portāls "Delfi" jau vēstīja, ka nav iespējams izsekot, no kurienes TVF ņem naudu, jo nodibinājums nekad gada pārskatus nav iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestā (VID), liecina publiski pieejamā informācija. Taču, vai nodibinājums nonācis VID redzeslokā, dienestam ir liegts atbildēt, jo likums liedz izpaust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju bez tā piekrišanas.

Nodibinājums TVF reģistrēts 2018. gada izskaņā, liecina "Lursoft" publicētā informācija. Kopš tās dibināšanas valdē ir trīs cilvēki: Valentīns Jeremejvs, Roberts Raimo un Jānis Lamberts. Vairāk par organizācijas gaitām var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!