Foto: stock.xchng
Pirms nedēļas izsludinātajā Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena aptaujā jau iesniegti vairāki "kandudāti", turklāt biežāk iedzīvotāji iesaka vārdus un pozitīvus spārnotos teicienus, nevis nevārdus, informēja akcijas rīkotāji.

No līdz šim saņemtajiem ierosinājumiem īpašu uzmanību guvuši, piemēram, šādi Gada vārda pretendenti - jēgpustukšs, jēgtukšs (pretstats vārdam jēgpilns), bezdarboties, namrunis (domofons), krustofors (luksofors), saime (mājsaimniecība).

Gada nevārda titulam piedāvāti, piemēram, vārdi reciklēšana (pārstrāde), sasalstošs lietus ("atkala"), koučings, atslēgas jautājums.

Uz gada teiciena titulu pretendē, piemēram, priekšvēlēšanu debatēs paustais "Krāniem, būvniekiem jāstrādā lidostā", ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera teiktais - "Polītiķiem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem vajadzētu kontrolēt divu orgānu darbību - un nepieļaut, ka mutes darbība apsteidz smadzeņu darbību", teiciens "Latvija var!", "Jauni kumeļi izaug par zirgiem, toties veci ēzeļi nekad", "Viņi domā, ka viņi ir pie varas, bet viņi ir tikai pie siles".

Žūrija vēl līdz 11. janvārim e-pastkastē gadavards@inbox.lv gaida interesantus un aktuālus jaunus vai "atdzīvojušos" vārdus, kas derētu nevajadzīgu svešvārdu vietā vai kas izsacītu kādu nojēgumu, kam līdz šim trūcis trāpīga apzīmējuma, un kas būtu pelnījuši Gada vārda godu.

2010. gada Vārdu, Nevārdu un Spārnoto teicienu paziņos 18.janvārī.

2009. gadā par gada vārdu kļuva "glābējsilīte" (angliskā "babybox" vietā), par nevārdu – "saīsināt (darbiniekus)", par spārnoto teicienu – "Un ko jūs saprotat ar polītisko atbildību?" (ministres jautājums žurnālistam).

2008.gadā: gada vārds "talkot" ('piedalīties Lielajā talkā'), nevārds "šis te.., šo te..", spārnotais teiciens "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama" (no politiķa izteikuma) un gada nagla "Nasing spešl" (ministra atbilde žurnālistei, kura jautāja, kas īsti notiek Latvijā un kāpēc vajadzīgs miljardu aizdevums).

2007.gadā: gada vārds "ēnstrādnieks", nevārds "(siera) produkts" (piemērs tam, kā dažādus izstrādājumus neiederīgi vai bez vajadzības dēvē par produktiem), spārnotais teiciens "bojāts horizontālais taimkods" (patiesības slēpšana aiz nesaprotama žargonvārda).

2006.gadā: gada vārds "draugoties" (vietnes draugiem.lv lietotāju darbības apzīmējums), nevārds "hendlings" (no angļu "handling / zīdaiņa kopšana un auklēšana"), spārnotais teiciens "ņēma un uzmeta" (no politiķu telefonsarunas).

2005.gadā: gada vārds "smacenis" (Anšlava Eglīša darinājums angliskā "smogs" vietā), nevārds "centrs" (vārda jēgai neatbilstošās vārdkopās ar nozīmi 'liela vai maza vieta, kur kaut kas notiek (tirgotava, kopētava u.tml.)'), spārnotais teiciens "vanags noknāba cālīti" (no īpašvārdiem atvasināta vārdu spēle).

2004.gadā: gada vārds "mēstule" (angliskā "spams" vietā), nevārds "māsterplāns" (neskanīgs saliktenis, ko ieteikts aizstāt ar "virsplāns"), spārnotais teiciens "valsts deg zilās ugunīs" (ar nozīmi 'valstī krīze').

2003.gadā: gada vārds "zīmols" ('ražojuma, uzņēmuma, personas, valsts u.tml. tēls, kas saistīts ar vārdu, simbolu, prečzīmi u.tml.' – angliskā "brends" vietā), nevārds "eiro" (tā nelokāmības dēļ), spārnotais teiciens "zelta rokas" (ar ironiju).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!