Foto: Reuters/Scanpix

Pilsētvides aktīvisti ir izveidojuši sarunu grupu lietotnē "WhatsApp", lai bijušā velotreka "Marss" apkārtnē dzīvojošie varētu reaģēt, ja tā teritorijā sāktos koku izciršana, liecina paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Tajā rakstīts, ka grupai var pievienoties "Marss" parka apkārtnē dzīvojošie un strādājošie, lai "stundā x, kad atbrauks cirst kokus, padotu ziņu, ka steidzami jāiet tos sargāt".

Grupai patlaban pievienojušies vairāk nekā 90 biedri.

Jau vēstīts, ka Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcija otrdien parlamentā iesniedza lēmumprojektu Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas celtniecības apturēšanai bijušā velotreka "Marss" teritorijā zemesgabalā Rīgā, Brīvības gatvē 207, informēja JKP pārstāvji.

Lēmumprojektā paredzēts Saeimai uzdot valdībai nekavējoties celtniecību apturēt, to darot atbilstoši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasībām.

Saeimas deputāts, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Juris Jurašs (JKP) norādīja, ka, kopš iedzīvotājiem ir tapis zināms, ka bijušā velotreka "Marss" vietā plānota VDD ēkas celtniecība, esot atklājušies vairāki fakti, kas liecina, ka ēkas projektā neesot ievērotas iedzīvotāju intereses.

"Valsts noslēpuma zīmoga aizsegā ticis virzīts dārgs projekts, un mēs redzam, ka valsts līdzekļi tādējādi tiks izlietoti nelietderīgi," pauž Jurašs. Viņš skaidro, ka JKP ir piedāvājusi risinājumu, kas ļauj VDD uzbūvēt "jaunu, modernu un drošu ēku, turklāt ietaupīt valsts budžeta līdzekļus un saglabāt "Marsa" parku".

Kā ziņots, Saeimas Nacionālās drošības komisija skata iedzīvotāju iniciatīvu par publiskās zaļās zonas izveidi bijušajā velotreka "Marss" teritorijā, kas noskatīta VDD jaunās ēkas celšanai. Parakstu vākšana par iedzīvotāju iniciatīvu tika sākta un norisinājās, pirms tika atslepenota un kļuva publiski pieejama informācija par VDD ēkas celšanu šajā vietā.

Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, lai minētajā teritorijā tiktu izveidots parks. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā". Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses.

Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD. Iestādē aģentūru LETA informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!