Foto: DELFI

Ir aktualizēti pielietošanas scenāriji, pēc kuriem veic digitālo Covid-19 sertifikātu skenēšanu, portālu "Delfi" informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Kā stāstīja Štālberga, tagad tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", spiežot pogu "Verificēt sertifikātus", ir pieejami trīs pielietošanas gadījumi.

Viens no tiem paredzēts pasākumiem un pakalpojumiem vakcinētām vai pārslimojušām personām. "Vakcinētu vai pārslimojušu personu tikšanās privāti vai darbā, amatierkolektīvā, sociālajā aprūpē. Individuālo pakalpojumu sniegšana. Var neveikt skrīninga testus," rakstīts pielietošanas gadījuma aprakstā.

Vēl viens paredzēts pasākumiem un pakalpojumiem testētām, vakcinētām vai pārslimojušām personām, kā arī dalībai masu informācijas līdzekļu raidījumos.

Trešais pielietošanas gadījums ir ieceļošanai Latvijā derīgs testēšanas, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Iepriekš portāls "Delfi" novēroja, ka no digitālā Covid-19 sertifikāta verifikācijas opcijām bija noņemta sadaļa "Var atgriezties Latvijā", kas bija viena no 13 opcijām, ko piedāvāja sertifikātu verifikācijai paredzētajā mobilajā lietotnē "Covid19Verify" pirmajā dienā, kad tā bija pieejama "Apple" viedtālruņiem – otrdien, 15. jūnijā.

Kā skaidroja Štālberga, tas bija saistīts ar valdības apstiprinātajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, ar ko tika atcelta virkne prasību ieceļošanai Latvijā no 16. jūnija.

Jau ziņots, ka trešdien, 16. jūnijā, stājās spēkā grozījumi, kas ļauj pret Covid-19 vakcinētām vai šo slimību pārslimojušām personām ceļot bez būtiskiem ierobežojumiem. Savukārt nevakcinētām personām nāksies turpināt ievērot lielāko daļu līdzšinējo ierobežojumu.

Vēstīts, ka digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana Latvijā sākta no 1. jūnija.

Sertifikāts ir apliecinājums tam, ka iedzīvotājs ir vakcinēts pret Covid-19, veicis laboratorisko testu vai pārslimojis Covid-19. Dodoties uz publisku pasākumu, saņemot pakalpojumu vai citā gadījumā, kad tiek lūgts uzrādīt savu digitālo sertifikātu, papildus jāuzrāda personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!