Foto: LETA

Atlīdzības apmērs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) strādājošajiem aizvien nav izlīdzinājies ar citām tiesībsargājošajām iestādēm valstī, otrdien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēde atzina biroja vadītājs Jēkabs Straume, norādot, ka problēmas risināšanai nepieciešams politiķu atbalsts.

Viņa teiktajam pievienojās kolēģis, KNAB darbinieks Aigars Prusaks, kurš komisijas deputātiem norādīja, ka biroja rezultātu ietekmē biroja kapacitāte, kas jāpilnveido. Būtisks izmeklēšanas termiņu samazināšanai ir arī ir ekspertīžu jautājums, proti, ekspertīžu, it īpaši fonoskopijas un DNS ekspertīzes, termiņi, kas nereti ieilgst. Tāpat lielu noslodzi birojam rada resoriskās pārbaudes. Pagājušajā gadā birojs veicis 213 personu iesniegumu pārbaudes un izpildījis 40 tiesiskās palīdzības lūgumus no ārvalstīm.

KNAB sniegtie dati liecina, ka birojā ir 150 štata vietas. Šobrīd birojā ir 25 vakances. Vakanto amata vietu skaits visvairāk ietekmē tieši izmeklēšanas virzienu, kur patlaban brīvas ir piecas štata vietas. Prusaks norādīja, ka to aizpildīšana ir saistāma ar atlīdzības jautājumu. Atlīdzības apmēru birojā ierobežo Ministru kabineta (MK) notiekumi, kas ierobežo atalgojumu izmeklētājiem.

Prusaks norādīja, ka sadarbības iestādēs jeb citās tiesību un drošību sargājošajās iestādēs atalgojuma līmenis ir nedaudz augstāks. Uz politiķu jautājumu, vai KNAB vadības rīcībā ir konkrēti aprēķini, cik papildu naudas būtu nepieciešams, lai nodrošinātu biroja darbiniekiem ar citām tiesībsargājošajām institūcijām līdzvērtīgu atlīdzību, Straume sacīja, ka būtiskākais faktos ir tas, ka KNAB nav speciālās dienesta pakāpes un izdienas piemaksa. "Liels solis būtu izdienas piemaksu piemērošana par dienestu iestādē. Tāds būtu priekšlikums. Tas diezgan lielā mērā izlīdzinātu atlīdzību," savu redzējumu pauda KNAB priekšnieks, piebilstot, ka tieši piemaksas ir tās, kas rada disbalancu.

KNAB jau iepriekš paudis, ka iestādes darbiniekiem, kuri veic izmeklēšanas un operatīvās darbības funkcijas, noteiktā atlīdzība ir zemāka nekā citās tiesībsargājošajās iestādēs, kas ietekmē KNAB darbinieku iespējamo pāriešanu uz citām sadarbības iestādēm ar konkurētspējīgāku atalgojumu.

Tāpat KNAB iepriekš ziņoja, ka 2018. gadā plāno pilnībā nokomplektēt vakantos amatus, paaugstinot izmeklētāju, operatīvo darbinieku un darbinieku, kuri nodarbināti korupcijas novēršanas jomā, kapacitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!