Foto: DELFI

Kultūras ministrijas (KM) pārziņā esošajās skolās 1200 pedagogi vēl nav saņēmuši algu par septembri, kas bija jāizmaksā mēneša beigās, ceturtdien vēsta raidījums "LNT ziņas".

Lai gan Ministru kabinets (MK) ceturtdien, 29. septembrī, ārkārtas sēdē apstiprināja rīkojumu par mērķdotāciju sadalījumu izglītības iestādēm, raidījums vēsta, ka lēmums pieņemts novēloti. KM pārziņā esošajās skolās algas, kuras jāizmaksā ceturtdien vai piektdien, kavēsies par apmēram nedēļu, skaidroja ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par novēlotu rīkojuma apstiprināšanu kritizē gan kultūras ministre, gan pašvaldības. Piemēram, Ikšķiles novadā skolotājiem algas jāsaņem pēc nedēļas. Lai nekavētos to izmaksa, pašvaldība atalgojumu sākusi rēķināt, ņemot vērā provizoriskos datus par atvēlēto finansējumu. Lai paveiktu šo uzdevumu, domes darbiniekiem nācies strādāt pat naktīs.

"Šobrīd situācija ir tiešām dramatiska. Es uzskatu, ka tā nav normāla situācija. Tāda situācija nav pieļaujama kā normāla prakse, ka veselu mēnesi pedagogi strādā, pirmkārt, nezinot, par kādu atalgojumu un, otrkārt, arī pašvaldības darbinieki. Kā mēs šobrīd redzam, mūsu grāmatveži strādā pa naktīm. Arī šorīt man viena kolēģe teica, ka viņa darbu ir beigusi četros no rīta. Šajā situācijā tiešām strādājam "turbo" režīmā," stāstīja Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietniece Dace Kļaviņa (V).

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) pārmetumus nevarēja komentēt, jo ir atvaļinājumā.

Portālam "Delfi" Šadurska padomnieks Mārtiņš Langrāts skaidroja, ka rīkojuma "Par mērķdotāciju sadalījumu pašvaldībām – pašvaldību izglītības iestādēm 2016. gadam" apstiprināšana kavējās, jo mainījusies kārtība, kādā pašvaldības iesniedz ministrijā datus par skolēnu skaitu izglītības iestādēs.

Ja pērn un aizpērn dati tika iegūti maijā, tad šogad atjaunota kārtība, kas bijusi spēkā vēl pirms tam – pašvaldībām dati jāiesniedz par skolēnu skaitu 1. septembrī.

Lai gan portālam "Delfi" Langrāts klāstīja, ka rīkojums tiks virzīts vien uz otrdienas, 4. oktobra, MK sēdi, tas izskatīts 29. septembra ārkārtas sēdē.

Vēstīts, ka 1. septembrī spēkā stājās pedagogu algu reforma, kur minimālā atalgojuma likme kāpināta līdz 680 eiro pašreizējo 420 eiro vietā. Ierobežotu līdzekļu dēļ šāds likmes apmērs netiks ieviests visās izglītības pakāpēs vienlaikus un vienādā apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!