Foto: RIA Novosti/Scanpix
Alternatīvā bērnu aprūpes alianse iebilst Valsts Bērnu Tiesību Aizsardzības Inspekcijas (VBTAI) pārstāvju paustajam viedoklim saistībā ar gadījumu, kad ar sociālo tīklu palīdzību tika meklēts aizbildnis vai audžuģimene 16 gadus vecajam afgāņu izcelsmes zēnam, kas šobrīd mitinās "Muceniekos", portālu "Delfi" informēja aliansē.

Alianses ieskatā, šāda veida komentāri maldina sabiedrību par ikviena apzinīga Latvijas sabiedrības pārstāvja iespējām iesaistīties bez vecāku gādības palikušo bērnu aprūpē, kā arī par situāciju bērnu tiesību aizsardzības sfērā valstī kopumā.

"Apstākļos, kad jaunietim Latvijā nav neviena radinieka, ir tikai loģiski un saprotami, ja bāriņtiesa, ievērojot bērna tiesības uz ģimeni un pārstāvību, vēršas pie Latvijas sabiedrības un mēģina atrast viņam aizbildni, izmantojot visas tās rīcībā esošus resursus," uzsvēra alianse. "Šajā gadījumā nav saprotama VBTAI reakcija, kas bāriņtiesas centienus iesaistīt nevalstisko organizāciju "Patvērums "Drošā māja" potenciālo aizbildņu piesaistīšanā un ar to saistīto turpmāko NVO rīcību (proti, paziņojuma ievietošanu "Facebook" tīklā), nosauc par "absolūti neatbilstoši iestādes politikai, tās principiem un jebkādiem normatīvajiem regulējumiem", kā arī par "absolūti nepieļaujamu". "

Alianses ieskatā, par absolūti nepieļaujamu ir uzskatāma situācija, kad bērnam netiek nodrošinātas viņa pamattiesības, tostarp aktīvi meklēts aizbildnis, izmantojot visus pieejamos resursus.

"Būtu pēdējais brīdis domāt par problēmas novēršanu ilgtermiņā, ņemot vērā ka Latvija ir iesaistījusies bēgļu krīzes risināšanā un jau rīt valstī var ienākt vairāki desmiti bez vecāku gādības palikuši bērni," strikti norādīja alianse.

"VBTAI pārmetumi bāriņtiesām par tās aktīvu rīcību un modernu pieeju valstiskas nozīmes problēmas risināšanā ir nevietā. Tieši pretēji VBTAI speciālistiem būtu jāizstrādā un jāievieš veidi, kā bāriņtiesām ātri un efektīvi uzrunāt sabiedrību gadījumos, kad bērnam būtu nekavējoties jāieceļ aizbildnis," skaidroja alianse. "Ja katru reizi, kad kāda bāriņtiesa uzdrošināsies lūgt sabiedrības palīdzību, lai nodrošinātu konkrēta bērna interešu pārstāvību, tai būs jādreb par to, ka VBTAI "izvērtēs tās rīcību", tad mēs ļoti drīz saskarsimies ar situāciju, kad nepilngadīgie pretēji viņu interesēm tiks masveidā ievietoti bērnu aprūpes iestādēs. "

Alianse aicina Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes lietu politikas departamentu, VBTAI, kā arī pašvaldības attīstīt jaunus saziņas veidus starp bāriņtiesām un sabiedrību bērnu tiesību aizsardzības jautājumos, lai ik vienam bez vecāku gādības palikušām bērnam tiktu nodrošināta ģimeniska aprūpe pie likumiskā tiesību un interešu pārstāvja.

Tāpat alianse aicina, nacionālā normatīvā regulējuma ietvaros, izmantot visus modernos resursus, tai skaitā pašvaldību avīzes, mājaslapas, sociālos tīklus, radio un televīziju, kā arī nevalstisko organizāciju palīdzību.

Alianses pieredze rāda, ka "Latvijas sabiedrība ir ļoti pretimnākoša, saliedēta un atsaucīga, un gadījumos, kad cilvēki tiek uzrunāti viņiem pierastā un aktualitātei atbilstošā formā, rezultāts ir pozitīvs".

Alternatīvā bērnu aprūpes aliansē uz sadarbības līguma pamata darbojas astoņas organizācijas.

Ziņots, ka Latvijā ar sociālajā tīklā "Facebook" ievietota sludinājuma palīdzību tiek meklēti audžuvecāki vai aizbildnis 16 gadus vecam afgāņu zēnam, kurš te ir bez saviem bioloģiskajiem vecākiem un nesen ieguvis bēgļa statusu.

Tas tika uzdots kā VBTAI oficiālais paziņojums. Taču inspekcijas bāriņtiesu uzraugi no tā norobežojas.

"Tas ir absolūti neatbilstoši mūsu politikai, mūsu principiem un jebkādiem normatīvajiem regulējumiem. Ir jāsaka godīgi, mums ir bijuši jautājumi par šāda veida iespēju meklēt bērnam audžuģimeni vai aizbildni, bet mēs esam to noraidījuši kā absolūti nepieļaujamu," teica VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktora vietniece Līga Tetere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!