Foto: LETA

Jaunais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums nesis cerētos rezultātus un ir samazinājies parādnieku skaits. Taču ar to ir par maz, tāpēc plānots noteikt vēl stingrākus ierobežojumus parādniekiem, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienestā.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien vienojās, ka likumā jānosaka stingrāki ierobežojumi vecākiem, kuri nenodrošina saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apjomu.

Kā deputātus sēdē informēja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis, atgūto līdzekļu apjoms audzis par 30%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn.

Līcītis iepazīstināja deputātus ar iespējamajiem papildu ierobežojumiem, kas varētu motivēt parādniekus maksāt bērniem uzturlīdzekļus. Viens no Tieslietu ministrijas (TM) vadītās ekspertu darba grupas priekšlikumiem ir liegt uzturlīdzekļu nemaksātājiem ieņemt amatu valsts pārvaldē.

Šo ierobežojumu varētu attiecināt uz visām valsts amatpersonām vai arī to sašaurināt un noteikt ierobežojumu uzturlīdzekļu nemaksātājiem kandidēt pašvaldību, Saeimas vai Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Šobrīd valsts un pašvaldības iestādēs ir nodarbināti aptuveni 300 cilvēki, kuri nenodrošina saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apjomu. Tāpat uzturlīdzekļu nemaksātājiem varētu piemērot arī liegumu piedalīties medībās un noteikt aizliegumu spēlēt azartspēles.

Deputāti sēdē arī diskutēja par priekšlikumu ierobežot uzturlīdzekļu nemaksātāju iespējas saņemt ātros kredītus.

TM vadītajā darba grupā, kas izstrādājusi priekšlikumus uzturlīdzekļu piedziņas veicināšanas mehānismu attīstībai, piedalījās Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, Labklājības ministrijas un Saeimas pārstāvji, kā arī administratīvo tiesu tiesneši.

Daļu izstrādāto priekšlikumu plānots iesniegt izskatīšanai Saeimā vēl šī gada laikā.

Ziņots, ka februārī stājies spēkā jaunais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums. Tas vienkāršojis un paātrinājis uzturlīdzekļu saņemšanu, kā arī paredz, ka vecākiem – parādniekiem –, kuri nenodrošina saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apjomu, var liegt vadīt auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!