Foto: LETA

Vienlaikus ar 2020. gada valsts budžeta izskatīšanu pie Saeimas ēkas trešdien, 13. novembrī, uz protestu sapulcējās aptuveni 50 cilvēku no Latvijas-Igaunijas pierobežas. Protestētāji iestājās pret "valdības lēmumu palielināt alkohola akcīzes nodokli no 2020. gada 1. marta".

Turot rokās plakātus ar uzrakstiem "Lielāka alkohola akcīze – lielāks bezdarbs Ainažos", "Samazināt akcīzi alkoholam", "Lielāka alkohola akcīze – tas ir izdevīgāk odekolonam" un citiem līdzīgiem vēstījumiem, protesta akcija tika aizvadīta mierīgi.

Protesta dalībnieki portālam "Delfi" skaidroja akcīzes nodokļa palielināšanas negatīvo ietekmi uz pierobežā dzīvojošajiem. "Protestēju par savu darba vietu – gribu to saglabāt. Tiklīdz paceļas alkohola akcīzes nodoklis, mēs pierobežā izmirstam," sacīja viena no protesta dalībniecēm.

"Atbraucām, lai nepaceļ nodokli, jo tas ir saistīts ar bezdarbu un visu kopumā", "Visi uzskata, ka ar šo nodzeras tauta, bet mums tas ir bizness", "Nenodzeras jau latvieši – nodzeras somi un igauņi", tā situāciju vērtēja "Delfi" sastaptie protestētāji no Salacgrīvas. Viņi arī norādīja, ka vēlējās redzēt lielāku protestētāju skaitu.

Sarunās ar protestētājiem deputāti neiesaistījās, kā dēļ vairākkārt no protestētājiem skaļi izskanēja jautājums "Vai ar mums neviens nenāks aprunāties?" Raimonds Bergmanis (ZZS), dodoties uz Saeimas namu, klātesošajiem norādīja, ka ar šo jautājumu ir jāvēršas pie koalīcijas deputātiem, jo tas ir atkarīgs no viņiem.

Bez tā akcijas laikā protestētāji satika skolēnu grupu, kas nule pēc ekskursijas Saeimā novēroja notiekošo protestu. Atsevišķi akcijas dalībnieki gan skaidroja pulcēšanās iemeslus, gan neatturējās ironiski izteikties par Saeimu. "Tā nav Saeima, tas ir zoodārzs. Tur ir 100 kustoņi, kur katram ir citādāks vārds," skolēniem jokoja viens no protesta dalībniekiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka 13. novembrī pie Saeimas norisināsies protests pret valdības lēmumu palielināt alkohola akcīzes nodokli no 2020. gada 1. marta, kura iniciatori ir Valkas, Ainažu, Salacgrīvas un Latvijas-Igaunijas pierobežas iedzīvotāji.

Protesta organizatoru ieskatā ar alkohola akcīzes nodokļa palielināšanu 30% apmērā valdība sagraus Latvijas pierobežas tirdzniecības eksportspēju un iznīcinās vismaz 150 darbavietas Vidzemes reģionā, jo uzņēmumi, kas nodarbojas ar alkohola tirdzniecību, būs spiesti bankrotēt. "Nozares aplēses liecina, ka šo bankrotu dēļ valsts budžetam 2020. gadā alkohola akcīzes palielināšana nesīs teju pusmiljarda eiro lielus zaudējumus. Tie būs mīnus 367,5 miljoni eiro jeb vairāk kā 1% no Latvijas IKP," paziņojumā medijiem skaidroja organizatori.

Iepriekš vēstījām, ka šī gada 1. augustā stājās spēkā grozījumi Akcīzes nodokļa likumā, kas paredz par 15% samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam, kas būs spēkā līdz 2020. gada 29. februārim.

Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū, samazinoties akcīzes nodokļa likmēm tajā, negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā. Finanšu ministrija (FM) prognozēja, ka šāda situācija negatīvi ietekmēs valsts budžetu 92 miljonu eiro apmērā, un, lai saglabātu konkurētspēju un iekšējo tirgu, likmi stiprajam alkoholam nepieciešams samazināt vismaz par 15%. Tādējādi negatīvo fiskālo ietekmi plānots samazināt līdz 32 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!