Foto: PantherMedia/Scanpix

Ministru kabinets (MK) otrdien akceptēja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto un pretrunīgi vērtēto alkoholisko dzērienu patēriņa samazināšanas un alkoholisma ierobežošanas plānu 2012.–2014.gadam, kas tostarp paredz stingrākus alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežojumus.

Šis plāns tapa jau februārī, taču ilgi kavējās gan darba devēju, gan ražotāju kritikas dēļ. Ministrija uzsvērusi, ka plāna pasākumus paredzēts ieviest no 2013.gada, tie ieplānoti par piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, bet daļa pasākumu iecerēti, izmantojot Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu.

VM rosinājusi aizliegt alkohola vides reklāmas, ierobežot alkoholisko dzērienu akciju reklāmas, alkohola reklāmas aizliegumu televīzijā no plkst.6 līdz 22, kas attiektos uz alu un vīnu. Tāpat plāns paredz vecuma un profesiju ierobežojumus personām, kuras iesaistītas alkohola reklāmā. Plānots, ka alkohola reklāmās līdzās brīdinājumiem par alkohola lietošanas negatīvo ietekmi būs jāinformē arī par tā pārdošanas un iegādāšanās ierobežojumiem.

Tirgotāji un pārtikas ražotāji gan pauduši, ka vairākas plānā paredzētās normas ir nesamērīgi ierobežojošas un nedos cerēto efektu - tās attiektos tikai uz alus un vīna reklāmām, jo patlaban televīzijā jau aizliegta stipro alkoholisko dzērienu reklāma, iepriekš skaidrojusi Latvijas Darba devēju konfederācija.

Tāpat VM plāns paredz arī noteikt ierobežojumus alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, piemēram, ierobežot alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību un lietošanu valsts un pašvaldību telpās, kā arī izglītības iestādēs un dienesta viesnīcās, ja to telpās uzturas izglītojamie, kas iegūst pamata, vidējo profesionālo vai speciālo izglītību. Tāpat alkohola lietošana būtu ierobežojama arī sociālās aprūpes un ārstniecības iestāžu, policijas, karaspēka daļu un citu militarizēto formējumu telpās un teritorijā.

VM arī rosinājusi izvērtēt sodu palielināšanu par nelegālu alkohola izplatīšanu un alkohola tirdzniecību bērniem un pusaudžiem un dot policijai lielākas pilnvaras uz aizdomu pamata par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu iekļūt ar nelikumīgo alkoholisko dzērienu apriti saistītos objektos. Tāpat pastiprināt kontroli tirdzniecības vietās, lai samazinātu iespēju nepilngadīgām personām iegādāties alkoholu, un palielināt naktī veicamās kontroles veikalos, kafejnīcās, kur tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!