Foto: Shutterstock

Alūksnes apkaimē iesaka reorganizēt divas vidusskolas, teikts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā".

Pētnieki iesaka par sākumskolu reorganizēt Liepnas vidusskolu mazā skolēnu skaita un zemā obligāto centralizēto eksāmenu indeksa (OCE) dēļ (10,9%). Par pamatskolu ieteikts pārveidot Apes vidusskolu, kur arī ir nepietiekams skolēnu skaits. Tās OCE indekss ir 40%.

Jaunieši no Apes varētu doties mācīties uz Alūksni, daži no tiem arī uz Smilteni. Lai gan tuvumā ir Viļaka un Balvi, Liepnas skolēni visticamāk arī varētu doties uz Alūksni, jo ar Viļaku un Balviem ir vājāki tradicionālie sakari un turienes ceļi ir sliktākā stāvoklī. Tomēr pētījuma autori mudina AS "Latvijas valsts ceļi" pabeigt ceļa uz Alūksni asfaltēšanu, lai padarītu pilsētu sasniedzamāku.

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS) jau iepriekš atzina, ka tuvāko divu gadu laikā novadā tiks reorganizētas divas skolas.

Jau šogad ir slēgta Mālupes pamatskola, bet tuvāko gadu laikā paredzēts reorganizēt Liepnas vidusskolu un Ilzenes pamatskolu.

Liepnas vidusskolā šogad netika atvērta 10. klase. Kad pašreizējā 11. klase ar astoņiem skolēniem absolvēs skolu, Liepnas vidusskola pārtaps par pamatskolu. Kopā ar 12. klasi, kuru apmeklē četri skolēni, šobrīd vidusskolas posmā tur mācās 12 jaunieši.

Šogad pēdējo gadu pastāv Ilzenes pamatskola. Nākamgad skola tiks slēgta. Dukulis stāsta, ka bērni varētu mācīties vai nu Alūksnē, vai arī Strautiņu pamatskolā, taču uzsver, ka izvēle par savu bērnu turpmāko mācību iestādi tomēr paliek vecāku ziņā.

Pašvaldība gan saglabās Jaunlaicenes sākumskolu, ko šobrīd apmeklē 19 bērni, jo skolā tiek īstenots arī pirmsskolas posms, kuru apmeklē vēl 19 piecus un sešus gadus veci bērni, tātad skolā kopumā ir 38 bērni, stāsta Dukulis.

Dukulis nekomentēja, vai arī citas pašvaldības skolas varētu tikt reorganizētas, taču norādīja, ka tas ir atkarīgs gan no bērnu skaita pašvaldībā, gan no tā, kur viņu vecāki izlemj sūtīt savas atvases mācīties. Tā ir vecāku izvēle, kurā skolā mācīties viņu bērniem, bet pašvaldības uzdevums ir rūpēties par skolēnu nokļūšanu skolā, ko tā arī dara, stāsta priekšsēdētājs. Viņš norāda, ka šobrīd vairāk kā 130 alūksniešu jauniešu mācās ārpus novada, savukārt vairāk kā 110 skolēni no citiem novadiem izlēmuši par labu mācībām Alūksnes pašvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!