Foto: Publicitātes foto

Reformas tiek veiktas haotiski, bez valstiska skatījuma, uzskata Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis (ZZS).

Viņš skaidroja, ka 16 apriņķu izveide ir balstīta tikai uz iedzīvotāju skaitu, bet ne, piemēram, iedzīvotāju pēdējos gadu desmitos izveidotajām tendencēm saņemt dažādus pakalpojumus.

Kā Dukulis atzina, nav skaidras šādu sadarbības teritoriju funkcijas.

"Pašvaldību administratīvi teritoriālajai reformai, manuprāt, piemērotākais ir modelis 21+9, kas arī ir iekļauts Nacionālajā attīstības plānā. Taču runāt par šādu reformas modeli ir pāragri, jo tas nav apspriests ar pašvaldībām," uzskata domes priekšsēdētājs.

Dukulis gan atzīst, ka pašvaldību reforma ir vajadzīga, taču tai jānotiek saprātīgi. Citādi nav jēgas arī reformām nozarēs. Taču rodas sajūta, ka nozaru reformas tiek veiktas haotiski, sadrumstaloti, bez vienota valstiska skatījuma.

"Jau šobrīd atsevišķu valsts iestāžu pakalpojumus Alūksnes novada iedzīvotāji var saņemt Alūksnē, pēc daļas jābrauc uz Valmieru, vēl pēc citiem - uz Gulbeni, Madonu, Cēsīm. Pavīd arī jaunu reformu vēsmas - medicīnas aprūpē, Valsts ieņēmumu dienestā -, kas atkal atstās iespaidu uz mūsu novada iedzīvotājiem," bilst domes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pašvaldībām varētu piedāvāt apvienoties 16 administratīvo teritoriju grupās jeb apriņķos, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

VARAM ir sagatavojusi projektu, kas paredz ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus. Līdz gada beigām ministrijai jāpabeidz konsultācijas ar pašvaldībām par šo ieceri, bet līdz 2017. gada martam jāiesniedz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tajā nosakot sadarbības teritorijas.

Piedāvājums gan varētu raisīt plašas diskusijas, jo šobrīd Latvijā ir 30 reģionālo attīstības centru - 21 novads un deviņas lielās pilsētas. Tātad gandrīz puse no tiem neiegūs apriņķa centra statusu.

"Dienas" rīcībā esošie neoficiālie dati liecina, ka varētu tikt piedāvāts dalījums šādos apriņķos: Rīgas apriņķis - 829 000 iedzīvotāju, Daugavpils apriņķis - 158 000 iedzīvotāju, Jelgavas apriņķis - 120 000 iedzīvotāju, Valmieras apriņķis - 108 000 iedzīvotāju, Liepājas apriņķis - 106 000 iedzīvotāju, Jēkabpils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Rēzeknes apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Ventspils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Saldus apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Ogres apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Gulbenes apriņķis - 58 000 iedzīvotāju, Tukuma apriņķis - 47 000 iedzīvotāju, Siguldas apriņķis - 46 000 iedzīvotāju, Bauskas apriņķis - 44 000 iedzīvotāju, Cēsu apriņķis - 43 000 iedzīvotāju un Madonas apriņķis - 35 000 iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!