Foto: F64

Lai izveidotu optimālu un kvalitatīvu izglītības iestāžu institucionālo tīklu Alūksnes novadā un nodrošinātu resursu racionālu un efektīvu izmantošanu, novada dome ar 2017. gada 1. septembri nolēmusi slēgt Mālupes pamatskolu, bet no 2018. gada 1. septembra - Ilzenes pamatskolu.

Kā informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, deputāti nolēmuši arī to, ka Jaunlaicenes pamatskola no 2017. gada 1. septembra būs reorganizēta par Jaunlaicenes sākumskolu, kurā būs pirmsskolas izglītības grupa un 1. līdz 4. klase.

Analizējot Ilzenes pamatskolas situāciju, pašvaldības darba grupai bija priekšlikums dot iespēju visām deviņām klasēm Ilzenes pamatskolā strādāt vēl arī nākamajā mācību gadā, taču pēc tam skolas darbība nelielā skolēnu skaita dēļ vairs nav iespējama.

Mālupes pamatskolas gadījumā darba grupas viedoklis sakritis ar skolas direktora un pagasta pārvaldes vadītājas viedokli - mazā skolēnu skaita dēļ ne vieni, ne otri skolas darbību no nākamā mācību gada nesaskata.

Pēc pašvaldības datiem, Ilzenes pamatskolā 2017./2018. mācību gadā provizoriski mācītos 25 skolēni. Skolā pamatdarbā strādā septiņi skolotāji, bet kā blakusdarbā - trīs.

Savukārt Mālupes pamatskolā 2017./2018. mācību gadā provizoriski mācītos 27 skolēni. Skolā pamatdarbā strādā 11 skolotāji, bet kā blakusdarbā - trīs. Nevienā no abām skolām nav skolotāju, kas laika periodā līdz 2020. gadam sasniegs pensijas vecumu.

Jaunlaicenes pamatskolas gadījumā savukārt, ņemot vērā tās atrašanos tuvu Ziemeru pamatskolai un nepietiekamo skolēnu skaitu 7. līdz 9. klasē, lai mācības varētu organizēt neapvienotos komplektos, darba grupas priekšlikums bija to reorganizēt par sākumskolu ar pirmsskolas grupu un 1. līdz 4. klasi.

Kā skaidroja Aploka, šī gada martā Alūksnes novada domes sēdē apstiprinātā Alūksnes novada izglītības attīstības programma 2016. līdz 2020. gadam nosaka kritērijus, kas ņemami vērā, veicot novada izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu. Tie paredz, ka skolās, kurās nākamajā mācību gadā prognozētais skolēnu skaits 7. līdz 9. klasē ir nepietiekams, jāizvērtē audzēkņu skaits, infrastruktūra, pedagogu nodrošinājums, valsts mērķdotācijas apjoms pedagogu darba samaksai, kā arī telpu racionāla izmantošana un izmaksu pamatotība.

Analīze veikta, ņemot vērā arī pašreizējo pedagogu darba samaksas modeli un tajā paredzētos kritērijus, kā finansējums šim mērķim skolām atkarībā no skolēnu skaita tiks piešķirts nākamajā gadā.

Ņemot vērā skolēnu skaitu 2016. gada 11. oktobrī, atbilstībai kritērijiem šobrīd tika izvērtētas šādas novada izglītības iestādes - Ilzenes pamatskola, Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskola, Jaunlaicenes pamatskola, Malienas pamatskola, Mālupes pamatskola un Ziemeru pamatskola. Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča ar veikto iestāžu izvērtējumu domes Sociālās, izglītības un kultūras komitejas deputātus iepazīstināja komitejas oktobra sēdē.

Domes sēdē deputāti pieņēma lēmumus, kas attiecas uz trim no minētajām skolām. Pārējo minēto skolu statuss šobrīd paliek nemainīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!