Foto: F64

2019. gada 9. decembrī ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) noteicis sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, "Ventspils Attīstības aģentūru", "Biznesa attīstības asociāciju", Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) paziņojumā presei informē, ka saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2019. gada 29. janvāra noteikumiem "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi" ASV OFAC sankcijas Latvijā ievēro finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki, tai skaitā bankas, kā arī ASV OFAC sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomā.

ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV OFAC sankcijām.

Līdz ar to ĀM lūdz ņemt vērā šo papildu risku, kā arī vērš uzmanību, ka jau noslēgto līgumu izpilde ar ASV OFAC sankcionētām personām var būt apgrūtināta vai neiespējama, kamēr sankcijas ir spēkā.

Tikmēr koalīcijā esošā partiju apvienība "Attīstībai/ Par!" paziņojumā medijiem aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP), otrdienas, 10. decembra, Ministru kabineta sēdē ziņot par ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja lēmumu iekļaut Lembergu un tai skaitā Ventspils Brīvostas pārvaldi sankciju sarakstā, tā sekām un priekšlikumiem situācijas risinājumam.

Tāpat apvienība aicina nekavējoties sasaukt Latvijas Ostu tranzīta un loģistikas padomes sēdi, lai lemtu par valdības tālāko rīcību.

"ASV valdības lēmums ir kapa zvans postpadomju netīrā biznesa saimniecībai Latvijā, bet tam var būt arī plašāka ietekme uz Latvijas tautsaimniecību. Ārkārtējas situācijas prasa ārkārtējus risinājumus," paziņojumā norāda partiju apvienība.

"Delfi" jau rakstīja, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) iekļāvis Aivaru Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, teikts Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja pirmdien, 9. decembrī, publicētajā paziņojumā.

"Delfi" jau rakstīja, ka tā dēvētajā ASV Magņitska sarakstā iekļautajām personām ir liegta iebraukšana ASV, un tiek iesaldēti arī šo personu īpašumi, kas atrodas ASV jurisdikcijā.

Šajā "melnajā sarakstā" tiek iekļauti cilvēki, kas bijuši saistīti ar fonda "Hermitage Capital" jurista un korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska nāvi cietumā.

Magņitskis mira 2009. gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā.

Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!