Pēc atkārtotas iepirkuma komisijas sēdes konkursā par visu veidu transporta biļešu rezervācijas un iegādes servisa nodrošināšanu Ārlietu ministrijas (ĀM) darbinieku komandējumiem un darba braucieniem par labāko izraudzīts SIA "Kaleva Travel" piedāvājums.
Kā informēja ĀM Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā, saskaņā ar iepriekšējo Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu ministrijas iepirkuma komisija veica konkursa kritērija "Biļešu apstrādes un piegādes laiks" pārvērtēšanu.

Apkopojot rezultātus, tiesības slēgt līgumu ieguva "Kaleva Travel" ar 94,3 punktiem, bet SIA "Tūrisma aģentūra Kolumbs" ieguva 91,59 punktus un SIA "Express Travel" - 74,45 punktus. Iepirkumu komisijas pieņemtais lēmums šodien ir nosūtīts IUB.

Iepriekš IUB aizliedza ĀM slēgt divus miljonus latu vērtu līgumu ar "Kaleva Travel" par visu veidu transporta biļešu rezervācijas un iegādes servisa nodrošināšanu ministrijas darbinieku komandējumiem un darba braucieniem.

IUB uzdeva pasūtītājam, proti, ĀM, 20 darba dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus un atkārtoti vērtēt minētajā iepirkumā iesniegtos piedāvājumus.

ĀM līgumu ar "Kaleva Travel" tika liegts slēgt drīzāk tehnisku nepilnību dēļ, kas tika pieļautas, organizējot iepirkumu.

Par minēto konkursu interesējies arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kurš sola iepazīties un izvērtēt publiski izskanējušos faktus, ka konkursā uzvarēja "Kaleva Travel", kuras valdē ir ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) sieva Irēna.

Kā iepriekš sacīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, lai izlemtu jautājumu par pārbaudes uzsākšanas nepieciešamību, jāprecizē vairāki fakti, piemēram, kurā laika posmā noticis šis iepirkums un kāds amatpersonas radinieka statuss ir vai bijis komercsabiedrībā, kas piedalījusies un uzvarējusi iepirkumā.

Vitenburgs norādīja, ka likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā 10.pantā noteikts, ka valsts amatpersonas - ministri un viņu radinieki - nedrīkst būt tādas komercsabiedrības dalībnieki, akcionāri, biedri vai tādi individuālie komersanti, kas saņem pasūtījumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām. Minētais aizliegums attiecīgajām valsts amatpersonām un to radiniekiem jāievēro arī divus gadus pēc tam, kad valsts amatpersonas beigušas pildīt attiecīgā valsts amatpersonas amata pienākumus.

Par šo konkursu iepriekš ziņoja portāls "knl.lv", norādot, ka kompānija ĀM apkalpojusi jau daudzus gadus. Tagadējais "Kaleva Travel" dibināts 1992.gadā un līdz pagājušā gada rudenim darbojās kā "Via Rīga". Novembrī nosaukums tika mainīts.

Laikā no 1999. līdz 2006.gadam ĀM līgumu ar kādu citu uzņēmumu noslēgusi tikai vienu reizi, un gadu un četrus mēnešus pēc tā noslēgšanas tika noslēgts jauns - atkal ar "Via Rīga".

Riekstiņa sieva daudzus gadus bijusi uzņēmuma vadītāja, turklāt viņa ir bijusi arī tā līdzīpašniece, piemēram, laikā no 1997.gada līdz 2005.gada beigām viņai piederēja 30% uzņēmuma daļu. Patlaban Riekstiņa vairs nav "Kaleva Travel" līdzīpašniece, taču ieņem izpilddirektores un valdes locekles amatu.

Pati Riekstiņa šai situācijā interešu konfliktu nesaskata, norādot, ka ir algota darbiniece. "Es daru savu darbu, un viņš [Riekstiņš] dara savu darbu," skaidro uzņēmēja.

Riekstiņa preses sekretāre Una Pušpūra iepriekš norādījusi, ka ministrs nav bijis iesaistīts iepirkumu procesā vai lēmumu pieņemšanā, līdz ar to interešu konflikta šajā situācijā nav.

"Ārlietu ministra dzīvesbiedre ir "Kaleva Travel" algota darbiniece, viņai nepieder šī uzņēmuma īpašuma daļas vai akcijas. "Kaleva Travel" pilnībā pieder ārvalstu komersantam - Igaunijā reģistrētai akciju sabiedrībai "Kaleva Travel", tāpēc vēlreiz jāuzsver, ka interešu konflikts šajā situācijā nevar izveidoties," norādījusi Pušpūra.

Politoloģe Rasma Kārkliņa gadījumu novērtējusi kā "ļoti āķīgu", paužot uzskatu, ka interešu konflikts pastāv, jo Riekstiņa ir valdes locekle, nevis tikai darbiniece kā, piemēram, grāmatvede.

Vaicāta par to, kāpēc servisu ministrijai nevarētu piedāvāt "Kaleva Travel", ja viņu pakalpojumi, iespējams, ir kvalitatīvāki vai lētāki par konkurentu pakalpojumiem, Kārkliņa norādījusi: "Nu tāpēc, ka viņas vīrs vada to iestādi, kas par to lemj. Pat, ja viņš tur nepiedalās, darbinieki zina par šo saikni, un tas ir netiešs spiediens pieņemt labvēlīgu lēmumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!