Foto: AFI
"Aizsardzības ministrija (AM) pilnā nopietnībā dēvē šo dokumentu par brāķi, viņa autorus – par nekompetentiem, un uzskata, ka tas kaitē valsts aizsardzībai," tik skarbi valsts funkciju auditoru priekšlikumus aizsardzības jomā portālam "Delfi" komentēja aizsardzības ministra Imanta Lieģa (PS) biroja vadītājs Airis Rikveilis.

"Tas nav nekāds funkciju audits, bet teksts par budžeta samazināšanas iespējām, lai gan budžeta pieņemšana notiek pavisam citā līmenī," norādīja Rikveilis. Viņš norāda, ka to varētu atstāt bez ievērības, ja vien tas nesaturētu piedāvājumus, kas kaitīgi valsts aizsardzībai.

"Neviens no priekšlikumiem nav tāds, ko ministrs varētu pat apspriest," uzsvēra Rikveilis. Viņš skaidro, ka priekšlikumi paredz samazināt karavīru algas, kas darīts jau pērn un "mēs to izjūtam", savukārt finansējuma samazināšana Jaunsardzei faktiski nozīmētu tās likvidēšanu. Ieteikumu īstenošana arī visbūtiskāk skartu tās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) funkcijas, kas saistītas ar palīdzību iedzīvotājiem, piemēram, plūdu seku novēršanu, stāsta AM pārstāvis.

Ieteikumi samazināt uzturēšanas izdevumus arī rāda, ka "ir viena iestāde valstī (audita veicēja Valsts kanceleja (VK)), kas uzskata, ka Zemessardze nav vajadzīga," vērtēja Rikveilis. Viņš uzsvēra, ka aizsardzība ir valsts pamatfunkcija, no kuras tā nevar atteikties. Kad AM valsts sekretārs Jānis Sārts bija aicināts uz audita grupas sēdi, viņš sniedza prezentāciju par savu redzējumu, bet nekādi jautājumi viņam netika uzdoti, uzsver Rikveilis.

"Ja VK atsevišķas struktūras tik vien spēj kā dažu mēnešu laikā izdomāt, ka katrai ministrijai jānoņem pa bišķiņam, tad AM pozīcija ir tāda: kāpēc gan VK funkcijas nevarētu veikt jebkura cita no valsts pārvaldes iestādēm, pirmkārt jau Tieslietu ministrija," sacīja Rikveilis.

AM pozīcija, ko pauda Rikveilis, esot tāda: funkciju auditoru nekompetence "ir tik kliedzoša, ka tā to nevar atstāt", tāpēc AM vērsīsies pie premjera ar atsevišķu vēstuli par šo faktu. Rikveilis uzskata, ka aizsardzībai kaitniecisko priekšlikumu dēļ būtu jāvērtē arī "šo cilvēki patiesie nolūki".

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" rīcībā esošie Funkciju izvērtēšanas darba grupas priekšlikumi liecina - valsts funkciju auditoru priekšlikumos budžeta konsolidācijai ietilpst gan piedāvājums maksāt ģimenes pabalstus tikai trūcīgajiem, gan iedzīvotājiem kompensēt lētākus medikamentus, gan vērienīgi reorganizēt iekšlietu sistēmu, ietaupot vairākus miljonus latu, gan atteikties no lidostas "Rīga" dotēšanas.

Ievērojamas iespējas taupīt auditori saskata bruņotajos spēkos – Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzturēšanai ieteikts konsolidēt līdzekļus par 4,9 miljoniem latu jeb 8,2%, bet NBS atalgojumam un pārstāvjiem ārvalstīs – par 1,4 miljoniem latu jeb 2,6%, savukārt civilajā aizsardzībā un Jaunsardzes centra darbībā - 168 445 latu jeb 8,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!