Latvija atbalsta sabiedroto valstu koalīcijas mērķus "par vienotu un apņēmīgu rīcību, kas apturētu Muammara Kadafi režīmam lojālās Lībijas armijas vardarbību pret savu tautu" un izvērtēs "savu iespēju iesaistīties ANO Drošības Padomes prasību īstenošanā atbilstoši NATO un partnervalstu nepieciešamībai, kā arī Latvijas iespējām", sestdienas vakarā informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Ministrija norāda, ka saskaņā ar piektdien ANO Drošības Padomē apstiprināto rezolūciju ir izveidota plaša koalīcija no Eiropas, Ziemeļamerikas un Arābu līgas valstīm. "Koalīcija ir pieņēmusi lēmumu rīkoties, lai pārtrauktu pret civiliedzīvotājiem vērstos bruņotos uzbrukumus Lībijā," teikts Ārtlietu ministrijas paziņojumā.

Ārlietu ministrija uzskata, ka Lībijas valdošajam režīmam ir jārespektē ANO Drošības Padomes rezolūcija, starptautiskās sabiedrības, tai skaitā savu kaimiņvalstu aicinājums nolikt ieročus un jāpilda sava līdera publiski izskanējušais solījums nekavējoties pārtraukt uguni.

Jau vēstīts, ka Francijas kaujas lidmašīnas sestdien veikušas pirmās kaujas operācijas Lībijā, iznīcinot vairākas Lībijas armijas tehnikas vienības. Militārām akcijām Lībijā sākušas gatavoties arī Lielbritānijas, Kanādas un citu koalīcijas valstu armijas, savukārt ASV paziņojusi, ka savu sauszemes karaspēku uz Lībiju nesūtīs, taču sniegs nepieciešamo miltiāro atbalstu sabiedrotajiem.

Sestdien Parīzē Eiropas Savienības valstu, ASV, ANO un arābu valstu līderu ārkārtas samitā tika pieņemts lēmums veikt pasākumus, lai aizsargātu Lībijas civiliedzīvotājus no Muamara Kadafi režīmu atbalstošio bruņoto spēku uzbrukumiem.

Tikmēr civiliedzīvotāji masveidā pamet Bengazi, kurā sestdien notiek kaujas starp opozīcijas spēkiem un armiju. Pēc dažādiem avotiem, kaujās gājuši bojā vismaz 30 cilvēki, taču nemierniekiem izdevies atspiest Kadafi militāristus.

Tai pat laikā Kadafi pārstāvis sestdien paziņoja, ka valdošā vara ievēro piektdien izsludināto pamieru, bet uzbrucēji ir opozīcijas spēki, kamēr armija tikai aizstāvas. Kadafi arī nosūtījis vēstuli ANO un vairākām rietumu lielvalstīm, brīdinot nepielietot Lībijā militāru spēku.

Lībijas varas iestādes piektdien pēc ANO ierobežojošās rezolūcijas paziņoja par pamieru valstī, taču jau dažas stundas vēlāk telekanāls "Al Jazeera" informēja, ka Lībijas līderim Muamaram Kadafi uzticīgais karaspēks tuvojas Bengazi.

ANO Drošības padome naktī uz piektdienu nolēma virs Lībijas izveidot lidojumiem slēgtu zonu, lai novērstu opozīcijas kontrolēto pilsētu bombardēšanu un glābtu no bojāejas mierīgos iedzīvotājus.

Nemieri Lībijā sākās 15.februārī. Nemiernieki protestē pret Kadafi režīmu, kas valstī valda jau 40 gadus. Pašlaik valsts faktiski ir sadalījusies divās karojošās nometnēs – rietumu daļa ir Kadafi kontrolē, bet austrumos valda nemiernieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!