Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pašlaik atrodas Venecuēlā, būtu jāizvērtē iespēja izceļot no šīs valsts, brīdina Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Ministrija aktualizētajā ceļojuma brīdinājumā saistībā ar situāciju Venecuēlā "stingri aicina neapmeklēt" Venecuēlu. Valstspiedrīgajiem, kas atrodas Venecuēlā, tiek ieteikts izvērtēt iespēju izceļot no valsts, jo drošības situācija jebkurā brīdī var strauji pasliktināties, brīdina ĀM.

Gadījumā, ja tiek pieņemts lēmums palikt Venecuēlā, ministrijas darbinieki aicina sekot līdzi notikumiem valstī un rūpēties par personīgo drošību.

Iepriekš ministrija jau informēja, ka līdz šim nav saņēmusi Venecuēlā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo lūgumus pēc palīdzības. Vienlaikus ĀM rīcībā ir ziņas, ka viena ģimene no Venecuēlas pirms vairākiem mēnešiem pārcēlās uz dzīvi Latvijā.

Ja persona nonākusi ārkārtas situācijā, nekavējoties jāsazinās ar Latvijas goda ģenerālkonsulātu Karakasā vai ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26337711 vai e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

ĀM skaidroja, ka Venecuēlas jautājums pēdējo mēnešu laikā regulāri ir ticis apspriests Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmēs. Līdz ar citām ES dalībvalstīm Latvija uzskata, ka Venecuēlas valdībai ir jāatjauno demokrātija, jārespektē demokrātiski ievēlētas institūcijas, jāatbrīvo politiskie ieslodzītie, kā arī jānodrošina fundamentālās brīvības, uzsvēra ĀM.

Tāpat nepieciešams organizēt brīvas, pārskatāmas un uzticamas vēlēšanas. "Uzskatām, ka Venecuēlas iedzīvotājiem ir brīvas tiesības izvēlēties savus līderus un noteikt valsts nākotni. Venecuēlas valdībai ir jārespektē Nacionālās Asamblejas leģitimitāte un jānodrošina tās locekļu imunitāte. Latvija ir atbalstījusi ES ieviestos ierobežojošos pasākumus jeb sankcijas pret Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro režīma vadošajām amatpersonām," skaidroja ĀM.

Kā ziņots, Venecuēlas opozīcijas līderis, Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Huans Gvaido šonedēļ pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

ASV, Kanāda un vairāk nekā desmit Latīņamerikas valstis jau ir atzinušas Gvaido par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Maduro tomēr negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Čīles eksprezidente Mičela Bačeleta paziņojusi, ka protestos pret Maduro valdību Venecuēlā šonedēļ aizturēti vairāk nekā 350 cilvēki.

Bačeleta aicināja nekavējoties sākt sarunas, lai mazinātu pieaugošo spriedzi, un izmeklēt pārkāpumus, kuros tiek apsūdzēta Venecuēlas valdība, tostarp ziņas par cilvēku nogalināšanu.

Pilsoniskās sabiedrības organizācijas Venecuēlā ziņo, ka protestu laikā dzīvību zaudējuši 26 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!