Aizsardzības ministrija (AM) pēc piedāvāto vietu izvērtēšanas un konsultācijām ar Latgales pašvaldībām nolēmusi, ka Latvijas gaisa telpas kontroles lokatoru uzstādīs Audriņos, BNS informēja AM Sabiedrisko attiecību departamenta preses nodaļā.
Latvijas Gaisa spēku pārstāvji un ārvalstu eksperti ir norādījuši, ka ģeogrāfiski piemērotākā vieta jaunā triju dimensiju lokatora "TPS - 117" uzstādīšanai atrodas Audriņu lidlaukā.

AM kopā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas labākajiem pētniekiem veikusi izpēti par attiecīgā lokatora tipa atbilstību Latvijas vides standartiem, kā arī par tā nekaitīgumu cilvēku veselībai. Pētījumi apliecinājuši, ka lokators nav kaitīgs cilvēkiem, dzīvniekiem un videi. Kā papildu drošības faktors ir atzīts, ka lokatoru uzstādīs relatīvi tālu no cilvēku apdzīvotām vietām.

Lokatora uzstādīšana Audriņu lidlaukā būs ieguldījums mūsu valsts gaisa telpas novērošanas un lidojumu drošības paaugstināšanā, uzskata AM. Vienlaikus lokators ļaušot attīstīt lidlauku Rēzeknes tuvumā, tādā veida uzlabojot reģiona pievilcību investīcijām un dodot iespēju reģiona ekonomiskai attīstībai.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis BNS norādīja, ka radaru plānots Audriņos uzstādīt nākamā gada vidū vai otrajā pusē un viņš tālākus iedzīvotāju protestus pret AM izvēli uzskatīs par "darbošanos pret valsts interesēm". "Tas nav vērtējams no veselā saprāta viedokļa, bet gan kā atklāta neargumentēta darbošanās pret valsts interesēm," sacīja ministrs.

"Cilvēkiem bija laiks pārdomāt lietas, dažādi speciālisti pētīja radara iespējamo ietekmi, skaidroja to iedzīvotājiem un pašvaldībām, Audriņu iedzīvotājiem bija iespēja iepazīties ar līdzīga radara darbību Berlīnē Vācijā," atgādināja Kristovskis.

Viņš informēja, ka radara izgatavošana jau sākusies un Latvija "iekļaujas maksājumu plānā".

AM šā gada laikā saņēma vairāk nekā desmit piedāvājumu gan no Latgales pašvaldībām, gan privātpersonām izmantot zemi valsts gaisa telpas kontrolei nepieciešamā lokatora izvietošanai.

BNS jau ziņoja, ka valdības pērnā gada nogalē pieņemtais lēmums no ASV firmas "Lockheed Martin" par astoņiem miljoniem latu iegādāties 3D radaru savas gaisa telpas kontrolēšanai un uzstādīt to Rēzeknes rajona Audriņu pagastā izraisīja asus Rēzeknes rajona iedzīvotāju protestus. Tika savākti apmēram 20 000 parakstu pret radara uzstādīšanu Audriņos.

Mēģinot mazināt iedzīvotāju bažas par radara kaitīgo ietekmi, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis atklātā vēstulē rajona iedzīvotājiem skaidroja radara nepieciešamību Latvijas drošībai, tā darbības parametrus un to atbilstību starptautiskajiem drošības standartiem. Ministrs janvāra vidū arī pats apmeklēja Audriņus, lai tiktos ar iedzīvotājiem.

Februāra beigās AM uz 31 319 pasta adresēm Rēzeknes rajonā nosūtīja arī informatīvu lapu latviešu un krievu valodā, bet marta sākumā organizēja Rēzeknes rajona pārstāvju braucienu uz Berlīni, kur Tempelhofas lidostā jau desmit gadus darbojas līdzīgs radiolokators.

Radaru Audriņos plānots uzstādīt 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!