Foto: DELFI

Līdz šim apmēram 20 cilvēku ir apzināti par plānoto repatriācijas reisu no Lielbritānijas, taču šis skaitlis vēl varētu palielināties. Taču visiem, kas to izmantos, pēc ierašanās Latvijā būs nepieciešams obligāti ievērot pašizolāciju valsts norādītās un apmaksātās viesnīcās, medijiem paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Viņš

Tāpat būs nepieciešams veikt obligātu Covid-19 testu.

Paredzēts, ka reiss varētu notikt pēc Ziemassvētkiem.

Viņš atzīmēja, ka pagaidām ir plānots viens repatriācijas reiss. Tāpat ministrs uzsvēra, ka tas būtiski atšķirsies no pavasarī notikušajiem reisiem, proti, uz to varēs pretendēt tikai tādi cilvēki, kam ir nopietni sociāli, juridiski vai humāni iemesli. Šo iemeslu izvērtēšanu veiks konsulārais departaments sadarbībā ar Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulāro dienestu.

Politiķis norādīja, ka pēdējās dienās Ārlietu ministrija saņēmusi daudzus zvanus, kuros vaicāts, vai šo reisu var izmantot, lai atbrauktu svinēt Ziemassvētkus uz Latviju. Ministrs kategoriski šādu varbūtību noliedza.

Jau vēstīts, ka valsts ir apņēmusies kompensēt pašizolācijas izdevumus viesnīcās.

Personām, kuras atgriezušās Latvijā no ārvalstīm valsts noteiktajā repatriācijas kārtībā, valsts segs 100% no kopējās izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojuma summas, bet ne vairāk kā 45 eiro diennaktī.

Kompensējamā izmitināšanas perioda garums ir 14 dienas. Atsevišķos gadījumos uzturēšanās periodu būs iespējams pagarināt vienu reizi par to pašu periodu.

Atbalsts tiks sniegts vaučeru jeb kuponu veidā fiziskām personām – iedzīvotājiem. Atbalsta saņēmējs varēs izvēlēties sev piemērotāko vai savai dzīvesvietai tuvāko tūristu mītni no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā pieejamā mītņu saraksta.

Atbalsta programmu īstenos Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Slimību kontroles un profilakses centru, Veselības inspekciju un Ārlietu ministriju.

Jau šobrīd vairākas tūristu mītnes Rīgā un reģionos ir paudušas gatavību nodrošinot izmitināšanu personām, kurām nepieciešama pašizolācija. Izmitināšanas pakalpojumu sniegšanai varēs pieteikties jebkura tipa tūristu mītne visā Latvijas teritorijā, kas spēs izpildīt un nodrošināt specifiskos epidemioloģiskās drošības pasākumus, saņemot Veselības inspekcijas apliecinājumu. Apkopotais atbilstošo mītņu saraksts būs pieejams LIAA mājaslapā, kura tika noteikta kā atbalsta koordinators.

Tūristu mītne, kas sniegs pašizolācijas pakalpojumu, saņems finansējumu pēc pakalpojuma sniegšanas.

Plānots, ka atbalsts būs pieejams līdz 2021. gada martam. Atbalsta finansēšanai paredzēts novirzīt valsts budžeta finansējumu līdz 2 173 500 eiro apmērā.

Tūrisma mītnei, pirms pieteikšanās izmitināšanas pakalpojuma sniegšanai LIAA, jāpiesakās Veselības inspekcijā, lai iegūtu apliecinājumu par atbilstību noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!