Foto: Reuters/Scanpix
Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniecība Japānā sadarbībā ar tūrisma kompānijām apzina Latvijas iedzīvotājus, kuri varētu atrasties dabas katastrofas skartajās vietās Japānā. Pagaidām nav ziņu par katastrofā cietušajiem Latvijas valstspiederīgajiem, informēja ministrija.

Latvijas vēstniecība uztur regulārus kontaktus ar Japānas atbildīgajām iestādēm, kuru rīcībā šobrīd nav ziņu par dabas katastrofā cietušiem Latvijas valstspiederīgajiem.

Vēstniecība ir lūgusi atsaukties 43 Japānā dzīvojošos Latvijas valstspiederīgos, lai saņemtu apstiprinājumu, ka personas nav cietušas.

Latvijas tūrisma aģentūras ir informējušas Konsulāro departamentu par 12 Latvijas valstspiederīgajiem, kuri šobrīd atrodas Japānā - viņiem palīdzība nav nepieciešama.

Tāpat Konsulārajā departamentā ir saņemtas ziņas par vēl četriem individuāliem ceļotājiem no Latvijas, ar kuriem līdz šim nav izdevies sazināties.

Ceļotājiem, kas šobrīd atrodas Japānā, ir iespējams sazināties ar Latvijas vēstniecību pa e-pastu embassy.japan@mfa.gov.lv vai diennakts dežūrtālruni + 81 80 3449 0093.

Ārlietu ministrija lūdz visus, kam ir ziņas par savu tuvinieku vai draugu iespējamo atrašanos dabas katastrofas skartajā Japānā, informēt par to Konsulāro departamentu pa diennakts dežūrtālruni 29287398.

Vienlaikus Ārlietu ministrija aicina tos tūristus, kuri apsver iespēju tuvākajā laikā doties uz Japānu, rūpīgi apsvērt brauciena nepieciešamību, pirms ceļojuma sazināties ar ceļojumu aģentūru vai aviokompāniju un vajadzības gadījumā konsultēties ar Latvijas vēstniecību Japānā pa tālruni: + 81 3 3467 6888.

Ārlietu ministrija arī atkārtoti aicina ceļotājus pirms došanās ārpus Latvijas robežām iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties Konsulārajā reģistrā Ārlietu ministrijas mājas lapā: https://kr.am.gov.lv.

Jau ziņots, ka piektdien notikusī 8,9 balles spēcīgā zemestrīce Japānā ir prasījusi vairāku simtu cilvēku dzīvības. Valsts glābšanas dienesti ziņo par vairāk nekā 200 bojāgājušajiem Sendai pilsētā. Kopējais bojā gājušo skaits varētu pārsniegt 300.

Japānas ziemeļaustrumu piekrastē reģistrētie 8,9 balles stiprie pazemes grūdieni ir spēcīgākie, kas novēroti Japānā kopš 1871. gada. Stihijas spēks pārspēj līdz šim upuru ziņā traģiskāko zemestrīci, kas 1923. gadā skāra Tokiju un tās apkaimi. Toreiz gāja bojā 140 000 cilvēku.
Zemestrīce izraisījusi avāriju Fukušimas atomelektrostacijā, no tās apkārtnes evakuē iedzīvotājus.
Tokijā izcēlušies 14 lieli ugunsgrēki rūpnieciskos objektos, aizdegušies arī daudzi privātie mājokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!