Foto: AFP/Scanpix

Ārlietu ministrija (ĀM) pagaidām nekomentē Eiropas Parlamenta (EP) Pilsonisko brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja (LIBE) ieteikumu uzsākt pret Ungāriju Eiropas Savienības (ES) līguma 7.pantā paredzēto procedūru par bloka pamatvērtību pārkāpšanu, jo komitejas lēmums pašlaik neatspoguļo EP viedokli, norādīja ministrijā.

ĀM skaidroja, ka Latvija vienmēr ir paudusi viedokli, ka ES ir ne tikai Vienotais tirgus, bet arī vērtību savienība. Tāpēc uzskatām, ka visām dalībvalstīm ir strikti jāievēro demokrātijas, likuma varas un cilvēktiesību principi. Latvija vienmēr ir atbalstījusi ES institūciju un dalībvalstu abpusēji konstruktīvu dialogu šo jautājumu risināšanā.

"Uzskatām, ka labākais veids, kā risināt šādus jautājumus, ir nevis tādi konfrontējošie pasākumi kā Līguma par ES 7.1. panta iedarbināšana, bet gan dialogs, kurā abas puses izrāda gatavību panākt risinājumu, kas būtu atbilstoši ES līgumu garam un burtam," uzsvēra ministrijā.

Jau vēstīts, ka Judīte Sargentīni, kas pārstāv Nīderlandes Zaļo-Kreiso partiju un kurai bija uzticēts sagatavot ziņojumu par situāciju Ungārijā, norādīja, ka Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna valdības rīcība novedusi pie nopietnas situācijas pasliktināšanās likuma varas, demokrātijas un pamattiesību ievērošanas jomā.

"Cik ilgi ES no malas noraudzīsies uz Ungārijas neliberālo novirzīšanos no demokrātijas? Ungāru tautas tiesības uz runas brīvību un vienlīdzību likuma priekšā ir jāaizsargā pret Orbāna tīkojumiem ievilkt valsti autoritārismā," pēc balsojuma norādīja Judīte Sargentīni.

Sargentīni ziņojumu, kurā aicināts ierosināt pret Ungāriju disciplināro procedūru, lai pārbaudītu, vai pēdējā laika notikumi valstī nerada "nepārprotamu nopietna pārkāpuma risku", atbalstīja 37 komitejas locekļi, bet 19 to noraidīja.

Dokumentā arī atzīts, ka Ungārijā esot nopietni apdraudēta tiesu neatkarība, runas, mediju un akadēmisko institūciju brīvība, kā arī norādīts uz korupciju valsts līmenī un vēršanos pret nelegālajiem imigrantiem un patvēruma meklētājiem.

"Laiks pašapmierinātībai ir pagājis. [Eiropas] Komisija un Padome nedrīkst ignorēt Eiropas Parlamenta balsi. Viņiem beidzot jārīkojas, lai Orbānu noliktu pie vietas," pēc balsojuma norādīja Luis Mišels, kurš pārstāv Beļģijas frankofonos liberāļus un bija līdzziņotājs Ungārijas jautājumā.

Balsojums EP plenārsēdē par šo ziņojumu gaidāms septembrī.

Orbāns, kurš atrodas pie varas Ungārijā kopš 2010. gada, palielinājis savu kontroli pār medijiem un stingri iestājies pret imigrāciju, kā dēļ nonācis domstarpībās ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!