Foto: DELFI

Par iespējām atgriezties Latvijā interesējas valstspiederīgie ne tikai no Eiropas, bet arī no citiem kontinentiem, pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Beķeris uzsvēra, ka ĀM strādā pastiprinātā režīmā, jo valstspiederīgo interese ir liela. "Mēs sniedzam mūsu rīcībā esošo informāciju un aicinām rēķināties ar ierobežojošiem pasākumiem, kas noteikti citās valstīs," sacīja Beķeris, aicinot cilvēkus iepazīties ar šo valstu sarakstu un tajās ieviestajiem pasākumiem.

Valstu saraksts pieejams šeit.

Tāpat ĀM iepazīstina Latvijas ceļotājus ar izmaiņām, kādas atbilstoši sestdien Ministru kabinetā lemtajam sagaidāmas starptautiskajos pasažieru pārvadājumos Latvijā no 17. marta.

Beķeris pastāstīja, ka zvanus saņem gan vēstniecības, gan Konsulārās palīdzības diennakts tālrunis. "Mēs konsultējam cilvēkus gan par pieejamo transporta veidu, gan iespējām, kā no savas atrašanās valsts var, vai nevar izceļot, uz kādām lidostām doties. Šodien esam saņēmuši vairākus simtus zvanu, un jautājumu loks ir plašs," skaidroja ĀM preses sekretārs.

Jautāts, vai patlaban var sākt runas par organizētām Latvijas valstspiederīgo evakuācijām, Beķeris uzsvēra, ka par to šobrīd nav runa. "Mēs darām visu, lai Latvijas valstspiederīgie būtu informēti par apstākļiem, katrai situācijai cenšamies rast kādu risinājumu," akcentēja Beķeris.

Tāpat viņš uzsvēra, ka patlaban nav ierobežotas iekļūšanas un izkļūšanas iespējas Latvijā un kaimiņvalstīs. Piemēram, jaunākā informācija no Lietuvas liecina, ka Latvijas valstspiederīgie varēs šķērsot robežu, ir iespējams vēl izmantot sauszemes transportu vai avioreisus, kur tādi ir pieejami. Situācija nemitīgi attīstās un mainās, tāpēc ir svarīgi sekot līdzi jaunākajai informācijai ĀM mājaslapā un sociālajos tīklos, norādīja Beķeris.

Vienlaikus ĀM preses sekretārs atgādināja, ka kopš 12. marta ministrija aicina neceļot ārpus Latvijas, izņemot ārkārtas gadījumus un gadījumus, kad personai no Latvijas jāatgriežas savā mītnes valstī.

Kā ziņots, jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības mazināšanai Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē nolemts, ka no šī gada 17.marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14. aprīlim tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi, sestdien žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) papildināja, ka šie pasažieru pārvadājumi tiek pārtraukti no otrdienas, 17. marta, pusnakts. Visi pasažieru pārvadātāji par šo ir informēti un veiks visus pasākumus, lai pārvadājumus līdz otrdienai pārtrauktu.

Linkaits teica, ka ceļošanas iespējas Eiropā un pasaulē kļūst mazākas, un latviešiem, kuri pašreiz atrodas ārvalstīs, pašiem ir jāizvērtē iespējas nokļūt atpakaļ Latvijā. Viņš piebilda, ka latviešiem, kuri ir ārzemēs, ir iespēja pārreģistrēt lidojuma biļetes, bet, lai to darītu ir jāvēršas pie konkrētā pārvadātāja. Ja šādu iespēju nav, tas rada riskus palikt šajās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!