Foto: DELFI
Aizsardzības ministrija (AM) Augstākajā tiesā apstrīdējusi spriedumu, ar kuru no valsts piedzīta 20 000 latu morālā kaitējuma kompensācija par labu bojā gājušā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kareivja Normunda Stradiņa mātei Veldai Porietei.

6.maijā Rīgas apgabaltiesa daļēji apmierināja Porietes prasību un viņas prasīto 400 000 latu vietā piedzina 20 000 latu. Tāpat tiesa atzina par prettiesisku Latvijas valsts rīcību, 2006.gada 15.maijā neveicot visas darbības, lai nodrošinātu izpletņu lēkšanas drošības nosacījumu atbilstību normatīvos noteiktajām prasībām. Pārējā daļā tiesa Porietes prasību noraidīja.

Kā informēja Rīgas apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons, apelācijas sūdzību par 6.maija spriedumu iesniegusi AM. Tā pieņemta un nosūtīta izskatīšanai Augstākajā tiesā apelācijas kārtībā. Pagaidām tiesas sēdes datums vēl nav noteikts.

Kā Latvijas valsts pārstāvji lietā tika pieaicināti AM un NBS.

Prasība tiesā tika iesniegta 2008.gada maijā - divus gadus pēc traģiskā notikuma, kad, noslīkstot Daugavā, bojā gāja divi NBS karavīri - Stradiņš un Mārtiņš Arājs.

Ar prasību tiesā vērsās arī Arāja tuvinieki, un šajā prasībā šā gada februārī Rīgas apgabaltiesa par labu bojāgājušā ģimenei - Arāja atraitnei Gitai un dēlam Kristapam - piedzina kopumā 40 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību.

2006.gada 15.maijā neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā pie Rīgas Eksporta ostas iekrita četri NBS Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīri, no kuriem divi gāja bojā, bet divi tika izglābti. Vēl viens kareivis iekārās celtnī Andrejsalas ostā. Lēcieni notika no 600 metru augstuma.

Saistībā ar NBS SUV karavīru Arāja un Stradiņa bojāeju izpletņlēkšanas treniņa laikā tika ierosināta krimināllieta, kas tika nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā. Krimināllietā par dienesta nolaidību apsūdzības uzrādītas divām personām - bijušajam SUV komandierim majoram Andrim Bukovskim un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājam Aivaram Maļinovskim.

Abas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 342.panta par dienesta pienākumu nepildīšanu, kā arī par nolaidīgu to pildīšanu, ja to izdarījis priekšnieks un ja tā dēļ radīts būtisks kaitējums. Pēc minētā likuma panta vainīgās personas var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem.

NBS dienesta izmeklēšanas komisijas ziņojumā tika konstatēta 20 amatpersonu vaina, bet par pieļautajām nepilnībām izpletņlēkšanas mācību organizēšanā disciplināri sodīti seši karavīri - Bukovskis atbrīvots no amata, bet vēl pieci karavīri saņēma rājienus.

Komisijas ziņojumā konstatēts, ka vairāki reglamentējošie dokumenti pildīti formāli, bet pavirši un bezatbildīgi savus tiešos dienesta pienākumus pildījis SUV personāls.

Konstatēts, ka laikus nav notikusi meteoroloģiskās informācijas aprite SUV mācību vajadzībām. Nav izvērtēti riska faktori, izpletņlēcēju nodarbības organizējot ūdenstilpes tuvumā.

Dienesta izmeklēšanā konstatēts, ka SUV glābšanas laivā nav bijuši profesionāli un atbilstoši ekipēti glābēji, turklāt izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis apgādāts ar adekvātiem sakaru līdzekļiem.

Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstas glābšanas vestes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!