Foto: DELFI

Netaisnīgā sprieduma atcelšana ir vērtējama pozitīvi, taču patiesi žēl un nepieņemami, ka žurnālisti tomēr paliek apcietinājumā, saistībā ar Ēģiptes Kasācijas tiesas ceturtdien pieņemto lēmumu vēlreiz no jauna izskatīt notiesātā Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālista, Austrālijas latvieša Pētera Grestes un divu viņa kolēģu lietu viedokli publiskā paziņojumā padusi Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Vienlaikus ministrija cer, ka, lietu nosūtot atkārotai caurskatīšanai un iztiesāšanai, tajā iespējami ātri tiks pieņemts taisnīgs spriedums.

Jau ziņots, ka Ēģiptes Kasācijas tiesa ceturtdien izskatīja triju Kataras telekompānijas "Al Jazeera" žurnālistu apelāciju. Žurnālisti, tostarp Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteris Greste apmēram pirms gada tika aizturēti un notiesāti uz dažādiem cietumsodiem.

Latvijas un Austrālijas dubultpilsoņa Pētera Grestes, kam piesprieda septiņu gadu cietumsodu, cerības uz taisnīgu spriedumu vēl paliek, norādījusi ministrija. 2014.gada novembrī pieņemtais Ēģiptes prezidenta dekrēts dod iespējas vairākiem risinājumiem.
Latvija un Austrālija kopā ar Eiropas Savienību plānojusi turpināt aktīvi sadarboties, lai "taisnība uzvarētu", paziņojumā paudusi Ārlietu ministrija.

Jau vēstīts, ka trīs "Al Jazeera" žurnālisti - Greste, "Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto "Musulmaņu brālību" un "melīgu ziņu pārraidīšanu".

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Viņu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!