Foto: DELFI

Ārlietu ministrija (ĀM) pēc pagājušā nedēļā Ēģiptē notikušās vairāku Latvijas tūristu turēšanas gūstā nav mainījusi savu brīdinājumu ceļotājiem, kuri plāno doties uz šo valsti.

ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis skaidroja, ka pagājušajā nedēļā notikušais incidents Ēģiptē nav bijis tāda rakstura, lai ĀM ieteiktu tūristiem no Latvijas nedoties uz Ēģipti. Tūristu sagrābšana bijusi vairāk vērsta nevis pret pašiem ceļotājiem, bet gan pret vietējo pašvaldību.

ĀM brīdinājumā ceļotājiem joprojām teikts, ka "pēdējā gada laikā Ēģiptes lielākajās pilsētas ir notikušas plaša mēroga demonstrācijas un vardarbīgas sadursmes, kurās ir bijuši ievainotie un bojāgājušie. ĀM stingri iesaka ceļotājiem izvairīties no demonstrāciju norises vietu apmeklēšanas, sevišķi Ēģiptes parlamenta vēlēšanu periodā, kā arī ievērot piesardzību, atrodoties Kairā, Tahrīra laukumā un Maspero rajonā, arī Aleksandrijas, Ismailijas un Suecas centrālajos laukumos".

ĀM savā mājaslapā norāda, ka jāņem vērā, ka notikumu attīstība Ēģiptē nav paredzama un situācija jebkurā mirklī var mainīties. "Drošības situācija uz Ēģiptes un Izraēlas robežas ir nestabila. Tāpat aicinām atturēties no Sinaja pussalas apmeklēšanas. Ņemot vērā nestabilo situāciju valstī, ĀM iesaka izvērtēt nepieciešamību veikt ceļojumus vai garus pārbraucienus valsts teritorijā. ĀM iesaka ceļotājiem, kuri atrodas valstī, sekot līdzi jaunākajai informācijai plašsaziņas līdzekļos," brīdina ministrija.

Jau ziņots, ka 19.janvāra pēcpusdienā Ēģiptē uz vairākām stundām gūstā tika sagrābti pieci tūristu autobusi, kuros atradās arī četri Latvijas pilsoņi un 19 Igaunijas pilsoņi. Autobusu kolonna bija ceļā no Luksoras uz Hurgadu, kad to apstādināja vietējie iedzīvotāji, kuri bija nobloķējuši ceļu. Situācijas risināšanā iesaistījās Ēģiptes tūrisma policija.

Latvijas vēstniecība Ēģiptē bija informēta par notikušo, kad vietējie ciemata iedzīvotāji aizturējuši autobusus, pieprasot atjaunot gāzes piegādi ciematam. Vēstniecības darbiniecei izdevies sazināties ar vienu no četriem autobusā esošajiem latviešiem, un viņa saņēmusi apstiprinājumu, ka nekādi draudi cilvēkiem nav tikuši izteikti un nav liegta arī pārvietošanās autobusu tuvumā.

Vēlāk, ap četriem no rīta, Latvijas vēstniecība saņēmusi apstiprinājumu, ka autobuss ar tūristiem veiksmīgi atgriezies atpakaļ Hurgadas viesnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!