Foto: Saeimas administrācija

Ārlietu ministrijas (ĀM) mājaslapā ir izveidota iespēja e-reģistrā pārbaudīt gan Latvijā, gan ārvalstīs izsniegtu publisku dokumentu, kas legalizēti Konsulārajā departamentā, legalizācijas autentiskumu. Šī iespēja palīdzēs izvairīties no dokumentu legalizācijas viltojumiem, portālam "Delfi" vēstīja ĀM komunikācijas nodaļas pārstāvji.

E-reģistrā iespējams pārbaudīt dokumentus, kas Konsulārajā departamentā legalizēti kopš 2019. gada 1. jūlija. Tāpat sistēmā ir saglabāta iespēja pārbaudīt publisko dokumentu, kuri Konsulārajā departamentā apliecināti ar "Apostille" līdz 2019. gada 30. jūnijam, īstumu.

Lai dokumentus pārbaudītu, e-reģistrā jāievada ĀM Konsulārā departamenta legalizācijas spiedoga numuru un datumu. Ja dokuments ir legalizēts, sistēma uzrādīs publiskā dokumenta parakstītāja vārdu, uzvārdu, amatu un konsulārās amatpersonas, kura dokumentu apliecinājusi, vārdu un uzvārdu.

Dokumentu legalizācija nozīmē pārbaudīt Latvijas vai ārvalsts amatpersonas paraksta un zīmoga īstumu. Dokumentu legalizācija nosaka, ka vienā valstī izsniegti publiski dokumenti iegūst juridisku spēku arī citā valstī. Legalizējot tiek apliecināts dokumenta parakstītāja tiesiskais statuss un pilnvaras, kā arī izdevējiestādes zīmogs.

Sīkāka informācija par legalizācijas procesu un tā nozīmi pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!