Foto: Reuters/Scanpix
Ukrainas Kijevas Pečerskas rajona tiesas spriedums, ar kuru bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko piespriesti septiņi gadi cietumā, nekliedē šaubas par taisnīga, pārskatāma un neatkarīga tiesas procesa norisi, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V).

"Šis tiesas process bija nopietns pārbaudījums Ukrainas tiesu varai. Jau agrāk pieņemtie lēmumi, piemēram, drošības līdzekļa maiņa uz apcietinājumu radīja šaubas par taisnīga, pārskatāma un neatkarīga tiesas procesa norisi. Tomēr arī šodien ar nožēlu jākonstatē, ka tiesas pasludinātais notiesājošais spriedums Timošenko lietā šīs šaubas nekliedē," paziņojuma medijiem norāda Kristovskis.

"Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts uzskata, ka demokrātiskas valsts veidošanas pamatā ir jābūt likuma varai, cilvēktiesību ievērošanai un pamatbrīvībām. Īpaši svarīgi tas ir Ukrainai, kas uzsvērusi savu piederību Eiropas identitātei, kuras neatņemama sastāvdaļa ir minētās vērtības. Eiropas Savienības un Ukrainas attiecības ir tieši atkarīgas no kopīgas izpratnes par demokrātisko vērtību sistēmu. Tas ir pamats šo attiecību padziļināšanai," norāda ministrs.

Vienlaikus Latvija uzsver, ka Eiropas Savienība un Ukraina ir abpusēji ieinteresētas paplašināt sadarbību, noslēdzot Asociācijas līgumu un pabeidzot sarunas par Padziļināto brīvās tirdzniecības līgumu līdz šī gada beigām, kā tas nupat tika apstiprināts ES Austrumu partnerības samita deklarācijā Varšavā.

Jau ziņots, ka Timošenko par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, slēdzot valstij neizdevīgus dabasgāzes piegāžu līgumus ar Krieviju, tika piespriests septiņu gadu cietumsods .

Timošenko, kas ir opozīcijā Janukoviča pārstāvētajiem politiskajiems spēkiem, pastāvīgi uzsvēra, ka prāva esot politiska izrēķināšanās. Viņa pat norādīja , ka spriedums nākot no Janukoviča nevis no tiesneša.

Iepriekš Ukrainas parlaments noraidīja Timošenko vadītās partijas "Tēvzeme" deputātu ierosinājumu - dekriminalizēt pantu pēc kura sodīja ekspremjeri.

Novērotāji atzīst, ka tagad valdošā koalīcija ar Janukoviču priekšgalā varētu mainīt nostāju un, kad jau panākta pretinieka diskreditācija, mainīt likumu, lai reāls cietumsods Timošenko nav jāizcieš.

Vilšanos par spriedumu paudusi Brisele un vairākas ES dalībvalstis. Tiek norādīts, ka Ukrainas un ES attiecības pasliktināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!