Foto: stock.xchng
Amatpersonām turpmāk būs jādeklarē arī to īpašumā esošas dārglietas un antīki priekšmeti, ja to vērtība pārsniegs 20 minimālās mēnešalgas, jeb 4000 latu, paredz valdības otrdien akceptētais likumprojekts.

Šobrīd likums uzliek par pienākumu valsts amatpersonām deklarēt pārskata periodā notikušos darījumus, kuru vērtība pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, parādus, aizdevumus, kā arī skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumus, kapitāla daļas uzņēmumos, kā arī vērtspapīrus un akcijas. Tāpat jādeklarē amatpersonas īpašumā vai valdījumā esošie transportlīdzekļi, kā arī jebkāda cita informācija, ko par savu mantisko stāvokli vēlas norādīt pati amatpersona, līdz ar to amatpersonas līdz šim varēja brīvi izvēlēties - deklarēt vērtslietas un antīkos priekšmetus, jeb nē.

Savukārt Finanšu ministrijas (FM) virzītās izmaiņas likumā paredz obligātu pienākumu valsts amatpersonai deklarācijā norādīt informāciju par īpašumu, kas iepriekš nebija jānorāda - par lietu vai lietu kopību, kuras vērtība pēc amatpersonas domām pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, piemēram, dārglietām, antīko priekšmetu kolekcijām u.c, skaidro ministrija.

Tāpat deklarācijā būs jānorāda informācija par to, ka amatpersona ir patiesais labuma guvējs no citai personai piederošām vai pārvaldīšanā nodotām kapitāla daļām, akcijām un finanšu instrumentiem, neatkarīgi no gūtā labuma, īpašuma vai darījuma apmēra.

FM šo prasību skaidro ar vēlmi nodrošināt valsts amatpersonu darbību sabiedrības interesēs, novēršot jebkuras amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz darbu, veicinātu valsts amatpersonu darbības atklātumu un atbildību sabiedrības priekšā, kā arī sabiedrības uzticēšanos valsts amatpersonu darbībai.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) portālam "Delfi" skaidroja, ka līdz šim valsts amatpersonām nebija pienākuma deklarēt vērtslietas un antīkos priekšmetus, turklāt tām valsts amatpersonām, kas sniedz gadskārtējās valsts amatpersonu deklarācijas, nebija jāsniedz arī tā dēvētās "nulles deklarācijas", kurās likumdevējs uzlika par pienākumu ikvienam Latvijas iedzīvotājam deklarēt, piemēram, mantotas vai uzdāvinātas zeltlietas, gleznu kolekcijas un citas vērtīgas mantas. 

VID gan atturējās komentēt, vai ar šiem grozījumiem FM iecerējusi labot situāciju, kas ļāvusi noteiktai personu kategorijai daļu, iespējams, vērtīgu īpašumu, nedeklarēt.

Tāpat VID atturas vērtēt, vai prasība deklarēt "īpašumā esošas" vērtslietas pēc likuma grozījumu pieņemšanas Saeimā varētu attiekties arī uz mantotām vērtslietām, jo nav skaidrs, vai jādeklarē būs tās vērtības, kas iegūtas pirms amatpersonas statusa iegūšanas, vai tikai aktuālajā pārskata gadā.

Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" uz Saeimu tiek virzīti izskatīšanai steidzamības kārtā.

2012.gada 1.oktobrī Latvijā valsts amatpersonas statuss bijis 55 856 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!