Latvijas premjers Indulis Emsis (ZZS) jau 31.oktobrī Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu ir piedāvājis divas kandidatūras - diplomātu Andri Piebalgu un vēl vienu personu - Eiropas komisāra amatam, lai arī oficiāli fakts, ka nākamais EK prezidents aicina atsaukt komisāra amata kandidāti Ingrīdu Ūdri (ZZS), tika atklāts tikai 2.novembrī, ziņo laikraksts "Diena".
Vai Ūdre ir politisku intrigu upuris?

Kā raksta "Diena", taujāts, vai sabiedrība būtībā vairākas dienas ir maldināta par Latvijas amatpersonu un Barrozo sarunu gaitu, Emsis esot atbildējis apstiprinoši, sacīdams, ka nav vēlējies "nodot apriešanai" potenciālos kandidātus.

Kā varot noprast no Barrozo vēstules premjeram, jau 29.oktobrī Romā, tiekoties ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un Emsi, viņš mudinājis "nopietni pārdomāt" Ūdres palikšanu uzlabotajā EK sastāvā. Taču gan premjers, gan prezidentes preses sekretāre piektdien vairījās no konkrētām atbildēm - abas amatpersonas vien sacīja, ka sarunām Romā bijis konsultatīvs raksturs, tur izskanējušas "vairākas iespējas" un "vairāki vārdi".

Kā liecina 1.novembrī rakstītā Ž.M.Barrozo vēstule, jau svētdien Emsis nosūtījis viņam faksu, kurā minējis potenciālos kandidātus. "Man bija prieks apspriest šo jautājumu [par Ūdres nomaiņu] ar Latvijas prezidenti un jums Romā un telefoniski pēdējo dienu laikā. Es pozitīvi novērtēju abu kandidātu vārdus, kurus jūs man piedāvājāt 31.oktobra faksā," teikts Barrozo vēstulē premjeram, "man bija iespēja tikties ar abiem šodien Briselē, un es uzskatu, ka Piebalga kungs ir piemērotākais kandidāts."

Emsis evēlas nosaukt otras, vēstulē neminētās personas vārdu, taču neoficiāla informācija liecina, ka tā bija kāda diplomātiskā dienesta darbiniece.

Kamēr pirmdien tapa Barrozo vēstule, Emsis un Vīķe-Freiberga joprojām runāja izvairīgi. Abi apgalvoja, ka lēmums tiks pieņemts nedēļas laikā. Pieļaudams gan, ka Ūdre var tikt atsaukta, Emsis sacīja, ka EK sastāvā "izmaiņas vēl būs, bet konkrētas to aprises nav zināmas".

Kā ziņots, par komisāra nomaiņu un Piebalga izvirzīšanu Emsis paziņoja tikai otrdien, pamatojot šo lēmumu ar tās pašas dienas rītā saņemto Barrozo vēstuli. Premjers apgalvoja: ja nebūtu saņemta šī vēstule, par jaunu kandidātu nemaz nebūtu lemts. Tiesa, dienu vēlāk Emsis atzina, ka notikumu gaita bijusi citāda. "Protams, protams," tā trešdienas vakarā uz jautājumu, vai viņš jau pirms laba laika zinājis par nenovēršamo Ūdres atsaukšanu, atbildēja Emsis. Taču viņš neesot publiskojis šo informāciju, jo "tā tik vēl trūka, ka es atdošu šo cilvēku vārdus apriešanai". Premjers attaisnojās ar Eiropas praksi, kur "tā nedarot", bet Latvijā "viss notiek kā uz tirgus laukuma".

Iepriekš Emsis bija atzinis, ka priekšlikums virzīt Piebalgu nācis no kāda koalīcijas partnera. Trešdien uz pūliņiem uzzināt ko sīkāk par Piebalga izvēlēšanos viņš ieteica rakstīt, ka to izdarīja "Emsis viens pats". Tad, atzīstot, ka "konsultējos diezgan plaši", viņš piebilda, ka faksu Barrozo nosūtījis pats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!