Foto: LETA

Ceturtdien no amata atcelts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) vadītājs Andris Leitas, par LVĢMC dalībnieku kopsapulcē nolemto portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska.

Ministrijā uzsver, ka šāds lēmums pieņemts, jo Leitas ir zaudējis valsts kapitāldaļu turētāja uzticību, tā kā LVĢMC nepietiekami uzraudzīti nekustamie īpašumi un darījumi ar tiem, kā arī konstatēti būtiski trūkumi finanšu uzskaitē un vadības grāmatvedībā.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) iepriekš izteica šaubas par centra vadītāja darbu, prasot paskaidrojumus saistībā ar centra darbībā atklātajiem pārkāpumiem. VARAM rīcībā bija informācija, ka centrs nepietiekami uzraudzījis nekustamos īpašumus un darījumus ar tiem, tāpat arī grāmatvedības uzskaite nav notikusi saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Leitas pārmetumus noraidīja.

Tā kā ministrija augsti novērtē no amata atceltā centra vadītāja kā eksperta zināšanas un profesionālās iemaņas, kas atzītas ne tikai Latvijā, bet arī ārpus robežām, ministrija viņu aicina turpināt darbu vides aizsardzības sektorā, informē VARAM.

Kā portālam "Delfi" sacīja Leitas, ceturtdienas lēmumu viņš "pieņēmis zināšanai" un uztvēris "ar atvieglojumu", jo viņa darba stāžs ir jau 17 gadi. Tagad viņš paredzējis atpūsties un "nedarīt neko". Pēc atpūtas viņš, kopā ar citiem cilvēkiem, kuri nav apmierināti ar notiekošo un atsevišķu amatpersonu tukšajām runām, prasīšot "darbus" un, ja šie darbi nesekošot, tad viņš prasīšot arī atbildību.

To Leitas paredzējis darīt, pievienojoties kādai no organizācijām, kas ar notiekošo nav apmierinātas un neapmierināto spektrs esot ļoti plašs - no politiskajām partijām līdz nevalstiskajām organizācijām un pat akadēmiskajām aprindām. Leitas atzina, ka viņam šo gadu gaitā nācies atstāt novārtā savu doktora grādu un tāpēc gan viņš esot nedaudz "izkritis no aprites", taču atgriešanās akadēmiskajā vidē neesot izslēgta.

Sīkāk savus plānus viņš gan nekonkretizēja. Tāpat viņš sacīja, ka nekādus aicinājumus turpināt darbu vides jomā viņš neesot saņēmis.

Kā liecina Leitas amatpersonas deklarācija par 2011.gadu, viņš darbojies arī VAS "Elektroniskie sakari" valdē. Tur viņš algā saņēmis 18 359,07 latus, bet meteoroloģijas centrā - 25 845,74 latus.

Leitas deklarējis arī dalību "SEB bankas" ieguldījumu fondos par kopumā 113 562 latiem. Skaidrā naudā Leitas uzkrājis 6430 latus, bet bankās uzkrāti 10636,58 lati un 10372,79 dolāri (ap 5190 latiem).

Viņa īpašumā ir zeme Alūksnes novadā un dzīvoklis Rīgā, savukārt kopīpašumā ar dēliem - zeme un māja Mērsraga novadā.

Jau iepriekš, komentējot pārkāpumus, Sprūdžs uzsvēra: "Kapitālsabiedrības vadītāja kompetencē ir divi svarīgi jautājumi - tās pamatdarba nodrošināšana, ienākumu palielināšana, bet vienlīdz būtiski ir arī nodrošināt likumdošanai atbilstošu un pilnīgu finanšu dokumentāciju. Tikai kopā šīs divas lietas liecina par vadītāja spēju kontrolēt, uzraudzīt un sekmīgi vadīt kapitālsabiedrības darbu".

"Ja ministrijas vadība prasa godīgu un rūpīgu darbu no pašvaldībām un to kapitālsabiedrībām, ir vēl svarīgāk gluži kā paraugam strādāt arī pašiem un nodrošināt kārtību ministrijas pārraudzītajās iestādēs un kapitālsabiedrībās," atzīmēja ministrs.

LVĢMC ir valstij piederoša sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras kapitāldaļu turētājs ir VARAM. Tās kā šīs sabiedrības kapitāldaļu turētāja pārstāvis ir valsts sekretāra vietnieks vides aizsardzības jautājumos Jurijs Spiridonovs.

LVĢMC galvenie mērķi ir vides informācijas apkopošana un informācijas sniegšana, zemes dzīļu resursu apzināšana un izvērtēšana, valstij piederošo bīstamo atkritumu apsaimniekošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!