Foto: LETA

Ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu centri varētu atvēlēt gultas no slimnīcām izrakstītiem pacientiem, kurus uzreiz nevar pārvest uz mājām, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Pirms Ziemassvētkiem valdība nolēma uz divām nedēļām apturēt plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu. Pirmdien, 28. decembra, tika apsvērta iespēja uz laiku ierobežot arī plānveida ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus, tomēr nolemts pašlaik šādus ierobežojumus neieviest.

Taču Mūrmane-Umbraško norādīja – ja saslimšana ar Covid-19 pieaugs, šādi ierobežojumi varētu būt. Bet, ja saslimšana strauji nepieaugs un nebūs "Ziemassvētku vai Jaunā gada svinēšanas iespaids uz kopējo saslimšanu", tad šos pakalpojumus neierobežos.

Turklāt, pārtraucot ambulatoros pakalpojumus, šos mediķus varētu piesaistīt darbam slimnīcās. Tāpat ambulatorās ārstniecības iestādes jau ir iesaistījušās mājas aprūpe sniegšanā, tostarp ar Covid-19 slimiem pacientiem.

VM valsts sekretāre arī pastāstīja, ka ambulatoro pakalpojumu sniedzēji jau drīzumā varētu atslogot slimnīcas.

"Mums ir vienošanas par to, ka ambulatorie centri atvērs vairākās vietās gultas, lai, pacientus izrakstot no slimnīcas, ja viņu nevar uzreiz pārvest uz mājam, rīdzinieki tiks izvietoti šajās jaunatvērtajās gultās, kas būs uzreiz pēc Jaunā gada," pastāstīja Mūrmane-Umbraško.

Jau vēstīts, ka VM plāno iesniegt grozījumus, kas paredz stingrāku epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu ārstniecības iestādēs, lai samazinātu iespēju inficēties medicīnas darbiniekiem.

"Plānots virzīt prasības par plūsmām, pakalpojumu laika pagarināšanu, ievērojot visu individuālās aizsardzības lietošanu un dezinfekcijas līdzekļu lietošanu," papildināja VM Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

"Tika izskatīti tādi apsvērumi, ka, nesaņemot savlaicīgu veselības aprūpes pakalpojumu, jo ir ierobežoti stacionārie pakalpojumi, liela daļa no šiem pakalpojumiem pāriet uz ambulatoro sektoru. Lai pacientiem nebūtu tā, ka viņi nevar saņemt šos pakalpojumus, tika pieņemts lēmums ambulatoros pakalpojumus šobrīd neierobežot, bet sekot līdzi saslimstības rādītājiem," norādīja Janka, piebilstot, ka gan ambulatorām, gan stacionārām ārstniecības iestādēm būs uzlikts pienākums ļoti strikti ievērot epidemioloģiskās drošības prasības, lai mediķi inficētos mazāk.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība atkārtoti izsludinājusi ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību. Tāpat līdz 11. janvārim nedrīkst notikt publiski pasākumi klātienē. Ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Stingras prasības ārkārtējās situācijas laikā ir arī sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī tirdzniecības centriem.

Arī Latvijas veselības aprūpes jomā 10. decembrī tika izsludināta ārkārtas situācija.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pirmdien, 21. decembrī, paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

Pirmdien, 28. decembrī, Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!