Foto: Reuters/Scanpix

Izteiktās šaubas par NATO nozīmi un ASV gatavību nodrošināt kolektīvās aizsardzības principus ir bezatbildīgi izteikumi, kas ir pretrunā ar ASV nostāju vairāk nekā pusgadsimta garumā, uzskata Amerikas latviešu apvienībā (ALA).

Apvienības priekšsēdētājs Pēteris Blumbergs paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem skaidro, ka aizvadītajās dienās priekšvēlēšanu cīņu gaisotnē "vairāki ievērojami ASV politiķi" ir izteikuši šaubas par NATO nozīmi pasaules drošības sistēmā un ar saviem izteikumiem "sējuši šaubu sēklu alianses dalībvalstu vadītajos un sabiedrībā par ASV gatavību nodrošināt kolektīvās aizsardzības principus".

Apvienība uzsver, ka tā "kategoriski nosoda šādus bezatbildīgus izteikumus, kas ir pretrunā ar ASV nostāju vairāk nekā pusgadsimta garumā un liek apšaubīt mūsu valsts gatavību būt pasaules drošības struktūras pamatakmenim", ALA iestājoties par spēcīgu transatlantisko sadarbību un ASV aktīvu dalību NATO.

Apvienībā uzskata, ka ASV izvairīšanās no starptautisko atbildību ievērošanas radīs vakuumu starptautiskajā drošības sistēmā, ko varētu izmantot tādi "avantūriskas ārpolitikas īstenotāji kā Krievija, un tas būtu pretrunā ar ASV nacionālpolitiskajām un drošības interesēm".

"ASV un Latvijai ir ilga sadarbības vēsture - tā ir jāsaglabā un jāturpina. 25 gados, kopš ASV un Latvija atjaunojusi savas diplomātiskās attiecības, abas valstis ir turpinājušas stiprināt sadarbību gan politikā, gan ekonomikā, gan kultūrā, būvējot to uz pamatiem, ko ielika ASV Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politika. ALA dibinātāji palīdzēja veidot šo nelokāmo nostāju. ASV politikas maiņa NATO un Eiropas drošības jautājumos nozīmētu atkārtot vēstures kļūdas," pauž apvienības pārstāvji.

Tāpat ALA norāda, ka Latvija saprot savas atbildības NATO struktūrā un Latvijas karavīri ir atbalstījuši ASV un NATO gan Afganistānā, gan Irākā, gan citos karstajos pasaules punktos pasaulē, kā arī Latvijas karavīri ir cīnījušies un krituši plecu pie pleca ar ASV karavīriem.

Ziņots, ka Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta amatam Donalds Tramps ir paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija. Tramps to paziņoja intervijā laikrakstam "The New York Times" Ohaio štata Klīvlendas pilsētā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā.

Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums". "Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!