Foto: DELFI
Amerikas latviešu apvienības (ALA) augstākā pārvaldes orgāna - 60.jubilejas kongresa - delegāti 15.maijā pieņēma rezolūciju, izsakot stingru un nepārprotamu ASV latviešu atbalstu Valsts prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanai amatā.

"Uzskatot Valdi Zatleru par labāko garantu Latvijas valsts stabilitātei un atbalstu Latvijas valdības sekmīgai darbībai šajā pēckrīzes laikā, ALAs 60.kongress izsaka vienprātīgu atbalstu Zatlera atkārtotai ievēlēšanai Latvijas Valsts prezidenta amatā," pausts rezolūcijā, kura pieņemta Milvokos, Viskonsinā, notiekošajā kongresā, kurā bija pārstāvētas gandrīz 100 latviešu organizācijas no visas ASV.

"ALA atbalsta prezidenta Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā uz otro termiņu ne tikai tāpēc, ka viņš šajos četros gados ir "ieaudzis" amatā un paveicis daudz Latvijas labā, bet arī tāpēc, ka mēs zinām, ka viņam likums, morāle un ētika nav sveši jēdzieni. Mēs esam pārliecināti, ka Valdis Zatlers godam kalpos Latvijai un mūsu valsts nākotnei arī nākamos četrus gadus!" teikts ALA paziņojumā, ko parakstījis valdes priekšsēdētājs Juris Mežinskis un informācijas nozares vadītājs Jānis Kukainis.

Neskatoties uz daļēju asimilāciju savās mītņu zemēs, ASV latvieši tomēr vēlas, cik ilgi vien iespējams, saglabāt savu latvisko identitāti, uzturēt saikni ar Latviju un būt noderīgi Latvijas valstij. Sadarbībā ar ALA un Pasaules Brīvo latviešu apvienību (PBLA) Latvijas valdība ir izmantojusi ārzemju latviešu politisko atbalstu, mūsu saimnieciskos un ekonomiskos kontaktus, kā arī iespējas latviešu valodas un kultūras popularizēšanai. Daļēji pateicoties ārzemju latviešu centieniem un atbalstam, Latvija ir pilntiesīga locekle ANO, NATO un Eiropas Savienībā.

Viena no ALA pašreizējām prioritātēm šajā kritiskajā pēckrīzes laikā ir palīdzēt Latvijai tās ekonomiskajā attīstībā, veicinot sakarus starp Latvijas un ASV uzņēmējiem. "Diemžēl mēs daudz laika pavadām, spodrinot Latvijas tēlu, jo rietumos tomēr vēl pastāv uzskats, ka Latvijā valda naudas, ne likuma vara."

Ekonomiskā situācija Latvijā pakāpeniski uzlabojas, pateicoties Zatlera un premjera Valda Dombrovska principiālajai un noteiktajai rīcībai. Lai krīzi pilnībā pārvarētu un lai mūsu valsts varētu nostāties uz ekonomiskās augšupejas takas, rietumvalstu ieguldījums ir ļoti svarīgs. ASV uzņēmējiem un investoriem ir svarīga valsts politiskā stabilitāte. To Latvijai sniedz Valsts prezidents un stabila, rīcībspējīga valdība.

Zatlers seko prezidentu Gunta Ulmaņa un Vairas Vīķes-Freibergas iemītajās pēdās. ASV valdība uzskata savu stratēģisko partnervalstu prezidentus par izcili kompetentiem valsts darbiniekiem. "To mēs zinām, jo esam bijuši klāt daudzās tikšanās starp Latvijas un ASV pārstāvjiem, uzturam ciešus kontaktus ar ASV politiskajām aprindām un sabiedrību."

Kā ziņots, gan apvienības "Vienotība" frakcija, gan "Par labu Latviju" (PLL) frakcija šorīt Saeimas kancelejā iesniedza prezidijam adresētu paziņojumu par Valda Zatlera izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam. Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti.

Kandidātus Valsts prezidenta vēlēšanām varēs pieteikt no šodienas līdz 24.maijam.

Lai Zatlers tiktu atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, nepieciešama 51 deputāta balss.

Plānots, ka Valsts prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 2.jūnijā.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!