Partijas LPP/LC Rīgas domes frakcijas vadītājs Andris Ameriks izplatījis paziņojumu, lūdzot partiju pārstāvjus negrūstīties vēlēšanu sarakstu iesniegšanas laikā.
Četru partiju - LPP/LC, "Jaunais laiks", "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un Tautas partijas pārstāvji jau nedēļu stāv dzīvajā rindā pie Rīgas domes Vēlēšanu komisijas, lai tiktu pie pirmajiem sarakstu numuriem. Partiju sarakstus varēs iesniegt no 17.aprīļa.

Bažījoties, ka sarakstu iesniegšanas laikā var notikt grūstīšanās, Ameriks, kura partija ieņēmusi pirmo vietu rindā, vērsies pie politisko partiju pārstāvjiem, kuri pašvaldību vēlēšanās kandidēs uz iekļūšanu Rīgas domē, ar aicinājumu ievērot priekšvēlēšanu kampaņā godīgas un atklātas politikas principus.

"Šajā valstij un pilsētai tik sarežģītā laikā vairāk nekā jebkad agrāk aktuāls ir jautājums par atbildību vēlētāju priekšā. Politiķu savstarpējā neiecietība, centieni apkarot citam citu, nepiedāvājot problēmu reālus alternatīvus risinājumus, veicina sabiedrībā negatīvu attieksmi pret pašu demokrātiskās izvēles ideju. Arvien biežāk nākas sastapties ar vēlētāju publiski pausto nevēlēšanos piedalīties vēlēšanās, viedokli par politiku kā netīru spēli, kas tiek īstenota savtīgos, mantrausīgos nolūkos. Šāda situācija pēc būtības nav normāla, tāpēc aicinu visus politiskos spēkus ievērot savstarpējās cieņas principus gan sarakstu iesniegšanas, gan priekšvēlēšanu aģitācijas laikā," norādīja Ameriks.

Domnieks atzīmēja, ka nākamās Rīgas domes deputātiem būs jāstrādā ļoti saspringti un savstarpējā neuzticība vai aizvainojums nekādi nenāks par labu kopīgam, saliedētam darbam. "Būsim saprātīgi, būsim toleranti! Meklēsim idejas, kuras var kļūt par pamatu tai politiķu un visu rīdzinieku vienotībai, kura būs īpaši nepieciešama nākamā domes sasaukuma laikā un kura varētu kļūt par pamatu arī visas valsts politiskās gaisotnes atveseļošanai," sacīja Ameriks.

"Un sāksim šīs attiecības veidot jau pie pilsētas Vēlēšanu komisijas durvīm, negrūstoties sarakstu iesniegšanas laikā," uzsvēra domnieks.

Partiju pārstāvji atzina, ka dzīvajā rindā neatkarīgi no laika apstākļiem stāvēs dienu un nakti līdz 17.aprīļa plkst.14. Pārstāvji arī skaidroja, ka lietus gadījumā sēdēs mašīnā. Kā vīpsnājot atzina viens no rindā stāvošajiem partiju pārstāvjiem, vēl nav zināms, kā rīkosies, ja rindu ieņemtu Saeimas deputāts Viktors Ščerbatihs (ZZS).

Kā ziņots, arī Jelgavas pilsētas domes ēkā, pie Jelgavas pilsētas Vēlēšanu komisijas telpām, nedēļu pirms deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas sākuma termiņa dažas partijas jau ieņem rindu. Pēc Jelgavas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas Vizmas Valaines rīcībā esošās informācijas, pirmie un nepacietīgākie esot partiju "Sabiedrība citai politikai" (SCP) un "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvji.

Reģistrējoties pašvaldību vēlēšanām, kārtas numuru deputātu kandidātu sarakstam nosaka pēc sarakstu reģistrēšanas - kura partija pirmā reģistrē sarakstu, tā saņem pirmo kārtas skaitli. Kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām notiks no 17.aprīļa līdz 27.aprīlim.

Janvāra beigās Centrālā vēlēšanu komisija apstiprināja republikas pilsētu domēs un novadu domēs ievēlamo deputātu skaitu pašvaldību vēlēšanās. 13 deputāti tiks ievēlēti 41 pašvaldībā, 15 deputāti - 60 pašvaldībās, 17 deputāti - 16 pašvaldībās.

37 pašvaldībās ir mazāk par 5000 iedzīvotāju, tāpēc to domes vēlēšanās savus deputātu kandidātu sarakstus varēs pieteikt ne tikai partijas, bet arī vēlētāju apvienības.

Rīgas domes vēlēšanās tiks ievēlēti 60 deputāti.

Vairākas partijas jau ir izvirzījušas savus kandidātus Rīgas mēra amatam. Latvijas Zaļās partijas (LZP) valde Rīgas mēra kandidātam izvirzījusi LZP līdzpriekšsēdētāju, pašreizējo vides ministru Raimondu Vējoni, partija "Pilsoniskā savienība" izvirzījusi Eiropas Parlamenta deputātu Ģirtu Valdi Kristovski.

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija par Rīgas mēra amata kandidātu nosaukusi pašreizējo Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Dineviču, partija "Jaunais laiks" Rīgas mēra amatam izvirzījusi vienu no partijas dibinātājiem Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretāru Edgaru Jaunupu.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK kandidāts uz Rīgas mēra amatu būs pašreizējais mērs Jānis Birks, partijas LPP/LC Rīgas mēra amata kandidāts - bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un Tautas saskaņas partijas Rīgas mēra amata kandidāts ir apvienības "Saskaņas centrs" līderis Nils Ušakovs.

Tautas partijas Rīgas mēra amata kandidāts ir Andris Ārgalis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!