Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) pirmdien, 17. decembrī, paziņoja, ka atkāpjas no amata.

Ameriks skaidroja, ka lēmumu pieņēmis Rīgas domes, partijas un paša reputācijas vārdā.

Ameriks piebilda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālprocesā viņam nav piemērots nekāds statuss.

"Es Rīgas domē strādāju jau 17 gadus. Astoņus no tiem pildu priekšsēdētāja vietnieka pienākumus. Esmu strādājis pēc labākās sirdsapziņas un labāko motīvu vadīts. Tam pierādījums ir vēlētāju uzticība. Taču katra politiķa dzīvē pienāk brīdis, kad reputācijas jautājums kļūst par pašu galveno," uzrunu sāka Ameriks.

"Negribu taisnoties par to, ko neesmu darījis. (..) Uzņēmēju Martinsonu pazīstu jau daudzus gadus. Līdzīgi kā daudzi Rīgā un Latvijā. Uzskatu, ka šī pazīšanās ir cēlonis visām aizdomām par mani un ar tām saistītajiem likumpārkāpumiem. Nekad neesmu iesaistījies nekādos nelikumīgos darījumos, vai arī tos veicinājis. Domāju, ka to arī pierādīs izmeklēšana, jo ātrāk, jo labāk," klāstīja Ameriks, turpinot ar izklāstu par to, kā iegādājies obligācijas un publicējis savas ikgadējās amatpersonas deklarācijas.

"Nekādā veidā neesmu bijis saistīts ar "Rīgas satiksmes" iepirkumiem. Kā arī tās nelikumīgajām darbībām. Man nav un nav bijis statuss kriminālprocesā. Taču apstākļos, kad notiek izmeklēšana, es uzskatu, ka mana, Rīgas domes un partijas reputācija ir apdraudēta. Esmu nolēmis atkāpties no vicemēra amata. Es palieku Rīgas domes deputāts. Partijas frakcija un valde tuvākajās dienās virzīs citu kandidātu šim amatam," uzrunu noslēdza Ameriks.

Amerika preses sekretārs Mareks Gailītis portālam "Delfi" atklāja, ka politiķis amatu Rīgas Brīvostas pārvaldē nepametīs, jo par korupciju šajā iestādē aizdomu nav. Amerika 2017. gada amatpersonas deklarācija liecina, ka Brīvostā viņš nopelnīja 47 808 eiro, bet Rīgas domē – 28 835 eiro.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) teica, ka vicemēra lēmums ir viņam sāpīgs. Taču mērs novērtēja Amerika "vīrišķīgo rīcību". Mērs sagaida, ka "Gods kalpot Rīgai" nominēs jaunu vicemēra amata kandidātu, kuru, visticamāk atbalstīs jau nākamajā Rīgas domes kārtējā sēdē, kas notiks trešdien.

Ušakovs teica, ka Ameriku nav mudinājis atkāpties un norādīja, ka pats atkāpties neplāno.

Ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par kukuļošanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumos sāktajā krimināllietā kratīšana veikta arī Amerika dzīvesvietā. Pats Ameriks tikmēr apmeklējis "Latvijas lepnuma" ceremoniju.

KNAB iepriekš informēja, ka otrdien, 11. decembrī, veicis neatliekamas procesuālas darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas.

Kukuļošana trijos "Rīgas satiksmes" iepirkumos bija iespējama, jo organizēta grupa vienojusies arī ar vārdā neminētām Rīgas domes amatpersonām, iepriekš skaidroja KNAB.

Krimināllietā KNAB aizturēja septiņas personas un sešām no tām tiesa piemēroja apcietinājumu.

Piektdien, 14. decembrī, tiesa apcietināja bijušo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu. Starp ceturtdien, 13. decembrī, apcietinātajiem ir uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks un Edgars Teterovskis. Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis piemērots "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai, kura ir Teterovska biznesa partnere.

Savu kriminālprocesu sācis arī Polijas pretkorupcijas dienests (CBA), kas apcietinājis divus cilvēkus. CBA informēja, ka iepirkumos slēpts vismaz 800 000 eiro liels kukulis. KNAB vadītājs Jēkabs Straume raidījumam "Nekā personīga" norādīja, ka, visticamāk, kukulis bija lielāks.

KNAB arīdzan precizēja, ka KNAB un CBA izmeklē atsevišķus kriminālprocesus, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka koruptīvā shēma darbojās šādi: vispirms ar ārzemju ražotāju bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar "Rīgas satiksmi" saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Šī firma tālāk naudu skaitīja caur fiktīviem uzņēmumiem par neesošiem pakalpojumiem un galā kukulis tika sadalīts.

Uzņēmējs Martinsons minēts kā galvenais iespējamais organizators šajā jaunajā "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā.

Pārstāvju tikšanās ar kukuļa shēmu autoriem Rīgā parasti notika Valdemāra ielā, kur atrodas Volkinšteina dēla vīna bārs. KNAB par korupciju iepirkumos uzzinājis no ierakstītām sarunām atpūtas kompleksā "Taureņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!