Foto: DELFI
Palielinot nekustāmā īpašuma nodokli (NĪN), tiek radīti draudi sociālajam sprādzienam, jo iedzīvotāji nespēj nodokli maksāt un augs viņu parādi ne tikai par nodokli, bet arī par komunālajiem maksājumiem, intervijā "Latvijas Avīzei" paudis Rīgas vicemērs Andris Ameriks (LPP/LC).

"Paceļot NĪN, tiek radīti draudi sociālam sprādzienam, jo parādi viscaur veļas kā sniega pika. "Rīgas siltumam", piemēram, pilsētnieki ir parādā pusotru miljonu, un nebūt ne visi ir kategorijā "ļaunprātīgi nemaksātāji"," paudis vicemērs.

Viņš klāstījis, ka ekonomiskās krīzes laikā samazinājusies arī iedzīvotāju iespēja apmaksāt visus rēķinus. "Daļa iemītnieku ir devušies peļņā, nedzīvo mājās, un parādi krājas. Nav runa tikai par nodokli, bet arī par komunālo maksājumu nemaksāšanu," skaidrojis Ameriks.

Viņš stāstījis, ka no pilsētas budžeta saņemtajiem 400 miljoniem latu apmēram 25% NĪN nodoklis. "Minētie 25% ir visai jūtīgi, jo, tāpat kā Jūrmalā, arī Rīgas tagad dārgajos rajonos dzīvo vēsturiskie iedzīvotāji savos dzimtas namos, taču nespēj maksāt pēc aizvien pieaugošajām likmēm. No taisnīguma viedokļa būtu pareizi rīkoties kā dažos ASV štatos, kur mājokļa nodoklis jāmaksā no tās cenas, par kādu tu īpašumu savulaik esi iegādājies," spriedis vicemērs.

Jau ziņots, ka valdība plāno nākamgad dubultot "mājokļa nodokli". Mājokļa nodokļa likme pašlaik ir atkarīga no īpašuma kadastrālas vērtības - ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu tā ir 0,1% no kadastrālās vērtības, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,2%, ar kadastrālo vērtību virs 75 000 latu – 0,3%. Izmaiņas paredz, ka nākamgad likmes dubultos un tās būs attiecīgi 0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības.

"Mājokļa nodokli" ieviesa tikai šogad un iedzīvotājiem tas bija jānomaksā līdz 15.novembrim. Pašlaik Latvijas Pašvaldību savienības aplēses liecina, ka pašvaldības nesaņēma aptuveni 30 miljonus latu jeb gandrīz trešdaļu no plānotā NĪN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!