Ir jābūt trakam, lai mēģinātu iegūt prettiesisku labumu no Salu tilta rekonstrukcijas iepirkuma, jo procedūra tiek ļoti rūpīgi uzraudzīta, otrdien intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Jautāts, vai pieļauj, ka Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonām ir doti kukuļi, lai uzvarētu konkursā par darbiem uz Salu tilta, Ameriks atbildēja, ka šāda iespēja ir ļoti maz ticama.

Viņš uzsvēra, ka jau daudzus gadus Rīgas domes veiktie iepirkumi tiek ļoti rūpīgi uzraudzīti, lai maksimāli izslēgtu negodprātīgas rīcības riskus. "Tiek sludināts konkurss, tālāk tas tiek skaņots ar Iepirkumu [uzraudzības] biroju (IUB), tālāk tiek parakstīti attiecīgi visi dokumenti. Nu tad, manuprāt, ir jābūt trakam, lai vēl pa vidu iejauktos un mēģinātu kaut kādu labumu sev dabūt," sacīja Ameriks.

Savu viedokli Ameriks argumentēja arī ar to, ka Rīgas domes Satiksmes departamentā strādājošie pārsvarā esot gados jauni cilvēki, un "liktos absolūti stulbi, ka šādi cilvēki mēģinātu savas karjeras sākumā kaut kādā veidā iegūt sev labumus no tā".

Vicemērs gan uzsvēra, ka viņš nav "Dieva vietnieks uz zemes", tāpēc nevar likt galvu ķīlā, ka uz Salu tilta rekonstrukcijas iepirkumu rēķina kāda Satiksmes departamenta amatpersona mēģinājusi iedzīvoties, taču "ja tiešām kāds no viņiem (..) ir bijis negodīgs, tad viņam nav vietas Rīgas domē".

Jautāts par Satiksmes departamenta vadītāja Vitālija Reibaha atbildību par struktūrvienībā, iespējams, notikušajām nelikumībām, Ameriks solīja, ka gadījumā, ja atklāsies Reinbaha nespēja nodrošināt kontroli pār darbiniekiem, viņš tiks atsaukts no amata vai sodīts. "Bet [Rīgas domes] opozīcija, manuprāt, skrien vilcienam pa priekšu vismaz divas pieturas, jo vēl pat domē nav saņemta oficiāla informācija, par ko ir visa šī procedūra," norādīja Ameriks, piebilstot, ka pagaidām viņam nav šaubu par Reinbaha profesionalitāti.

Pēc Amerika teiktā, fakts, ka IUB nesen apturēja vienu no Salu tilta rekonstrukcijas iepirkumiem, nav nekas ārkārtējs, jo būvniecības tirgū ir sīva konkurence - uzņēmēji bieži sūdzas, jo uzskata, ka citi dempingo.

Rīgas domes rīcībā joprojām neesot plašākas informācijas par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu, kurā aizturēts tika arī Satiksmes departamenta darbinieks Uģis Broža.

Ameriks pastāstīja, ka Broža pēc aizturēšanas ir devies mēnesi ilgā bezalgas atvaļinājumā. "Ņemot vērā esošo situāciju, manuprāt, viņš arī nevarētu atgriezties darbā, kamēr uz viņu krīt šī aizdomu ēna," atzina Rīgas vicemērs. Pēc viņa teiktā, izmeklēšanas gaita parādīs, vai pēc atvaļinājuma beigām Broža varēs atgriezties darbā.

Pagājušajā nedēļā KNAB paziņoja par kādu sāktu kriminālprocesu saistībā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumu būvniecības jomā. Kā noskaidroja LETA, starp aizturētajiem bija Broža un būvkompānijas "LNK Industries" darbinieki.

"LNK Industries" valdes loceklis Davids Lipkins preses brīfingā pavēstīja, ka KNAB veiktās izmeklēšanas darbības pret "LNK Industries" darbiniekiem veiktas saistībā ar Rīgas domes iepirkumu par papildu darbiem Salu tilta rekonstrukcijā.

Lipkins skaidroja, ka Salu tilta rekonstrukcijai bija divi iepirkumi - "lielais konkurss" par tilta rekonstrukciju vairāk nekā astoņu miljonu eiro vērtībā, kā arī "mazais konkurss" par papildu darbiem, tostarp gājēju galerijas rekonstrukciju, aptuveni pusotra miljona eiro vērtībā. KNAB izmeklēšana esot saistīta ar pēdējo no tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!