Ietekmīgā starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International" paudusi dziļas bažas par vairāku vadošu Latvijas politiķu izteikumiem pirms Rīgā notikušā seksuālo minoritāšu gājiena "Rīgas praids 2005".
Organizācija savā paziņojumā nosoda Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieka Leopolda Ozoliņa (ZZS) izteikumus un pauž bažas par to iespējamo ietekmi, jo šādi komentāri var vairot netolerances un naida atmosfēru, turklāt tie var izraisīt verbālus un fiziskus uzbrukumus gejiem un lesbietēm, tādus kā 23.jūlija gājiena laikā notikušie.

Novērtējot sākotnējo gājiena aizliegšanu, "Amnesty Internetaional" atgādina Latvijas valdībai par tās starptautiskajām saistībām ievērot starptautiskos cilvēktiesību likumus un standartus. Organizācija mudina ievērot Starptautiskā civilo un politisko tiesību līguma 2., 19. un 21. punktu, kas nosaka personas tiesības netikt diskriminētai, tiesības uz izteiksmi un tiesības uz biedrošanās brīvību.

"Amnesty International" mudina premjerministru izmantot savu augsto amatu, lai nodrošinātu, ka Latvijas valdība aktīvi veicina šo tiesību ievērošanu un strādā, lai izveidotu sabiedrību, kurā tās var baudīt ikviens.

"Amnesty International" savā paziņojumā atgādina, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars (JL) atsauca jau izsniegto atļauju gājiena sarīkošanai pēc premjera Kalvīša nosodošajiem izteikumiem televīzijas intervijā. Kā izteicās premjers, viņš nevar pieņemt, "ka seksuālo minoritāšu parāde notiek mūsu galvaspilsētā, pašā Rīgas sirdī, blakus Domas baznīcai".

"Tas nav pieņemami. Mēs esam uz kristīgām vērtībām balstīta valsts. Mēs nevaram reklamēt lielākai sabiedrības daļai nepieņemamas lietas," teica premjers.

Savukārt 19.jūlijā Ozoliņš izplatīja atklātu vēstuli par plānoto gājienu, lietojot pret gejiem un lesbietēm vērstus aizvainojošus izteikumus. Turklāt viņš arī izteica kritisku vērtējumu par Eiropas Savienības "atvērto un atbalstošo attieksmi" pret gejiem un lesbietēm, norāda starptautiskā organizācija.

Gājiena organizētāji un mediji lēš, ka pasākumā piedalījās apmēram 300 cilvēki, taču pret to protestēja vairāk nekā tūkstotis, no kuriem daži mēģināja bloķēt gājienu, apmētāja gājiena dalībniekus ar olām. Turklāt diviem no sešiem policijas aizturētajiem protestētājiem uz apģērba bija redzama nacista simbolika, norādīts "Amnesty International" paziņojumā.

Kā ziņots, sestdien, 23.jūlijā, pirmo reizi Latvijas vēsturē notika geju, lesbiešu un biseksuāļu pasākums "Rīgas praids 2005". Pasākuma laikā Vecrīgā notika seksuālo minoritāšu gājiens.

Gājienu vērot bija ieradušies tūkstošiem skatītāju, starp kuriem liela daļa bija šī pasākuma pretinieku. Protestētāji mēģināja aizšķērsot gājienu, veltīja tā dalībniekiem lamas un rupjības, kā arī apmētāja tos ar olām un tomātiem.

Pasākuma laikā policija par nekārtību radīšanu un huligānismu aizturējusi astoņus cilvēkus.

Eiropas Jaunatnes cilvēktiesību sadarbības tīkla (EYHR-Net) pārstāvji vakar paziņoja, ka tādām organizācijām kā "Amnesty International" un "Human Rights Watch" nosūtīs aprakstu un fotogrāfijas no pasākuma un protestētāju organizētajām aktivitātēm.

"Mēs esam dziļi šokēti par sabiedrības attieksmi sestdien notikušā pasākuma laikā. Šādas radikālās protestētāju izpausmes parādīja, cik zems ir Latvijas sabiedrības tolerances līmenis un cik plaši izplatīta ir homofobija," aģentūrai LETA teica "EYHR-Net" prezidents Kaspars Zālītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!