Baltijas valstīs un Polijā jau vairākas dienas norisinās vērienīgas starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 2015". To ietvaros lauka taktiskais vingrinājums ar sabiedroto tehnikas un aviācijas piedalīšanos notiek arī Latvijā. Ceturtdien mācību norisei sekoja arī portāls "Delfi".

Ādažu poligona priedēs atskan šāvienu troksnis un parādās dūmi, drīz no koku aizsega smilšainajā klajumā parādās karavīru grupiņas – daļa virzās uz priekšu, citi ar uguni piesedz uzbrucējus. 

Foto: DELFI

No pretējās klajuma puses skan atbildes šāvieni un rīb sprādzieni, negaidīti sakustas netālu esošā uzkalniņa virsotne – tur maskētās pozīcijās līdz šim nemanīti atradās ar pārnēsājamām raķetēm bruņoti karavīri. 

Foto: DELFI

Starp priedēm manevrē iespaidīga bruņumašīna – Somijas mīnmetēju sistēma AMOS, ko somu armijas komandieris ģenerālleitnants Sepo Taivonens sarunā ar žurnālistiem lepni sauc par pasaulē modernāko. 

Gaisa atbalstu ar griezīgām ātras šaušanas skaņām sniedz zemu lidojošas A-10 "Warthog" lidmašīnas, parādās arī mediķu helikopters ar to aizsargājošu kaujas lidaparātu. Aviācijas parāde kulmināciju sasniedz, kad debesīs virs poligona divu kaujas lidmašīnu pavadībā parādās leģendārais B-52 bumbvedējs, kas var tikt izmantots kodolieroču nogādāšanai uz mērķi.

Foto: Latvijas armija

6000 karavīru no 13 valstīm

Medijiem un "Saber Strike 2015" viesiem ceturtdien demonstrētajā vingrinājumā Ādažos piedalījās aptuveni 250 karavīru, stāsta mācību direktors ASV ģenerālmajors Marks Makvīns. 

Foto: DELFI

Šajā demonstrācijā Latvijas karavīri uzbruka britiem. Tā ir daļa no gatavošanās nākamajai nedēļai, kad notiks bataljona līmeņa taktiskais vingrinājums - Baltijas bataljons, kuru veido Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīri, cīnīsies ar Norvēģijas, ASV, Somijas un Lielbritānijas karavīru bataljonu "Viking".

Papildu realitātes radīšanai kaujā tiek izmantota simulācijas sistēma MILES – uz ieročiem, tehnikas un katram karavīram ir piestiprinātas ierīces, kas ļauj noteikt, kuram ir trāpīts, tādā veidā ļaujot fiksēt nosacīti ievainoto vai nogalināto skaitu. 

Kopumā mācībās "Saber Strike" Baltijā un Polijā piedalās vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas, ASV, kā arī NATO blokā neietilpstošās Somijas

Mācības norisinās no 1. līdz 19. jūnijam, bet Latvijā no 8. līdz 19. jūnijam notiek lauka taktiskais vingrinājums. Latvijas vingrinājumā pavisam piedalās vairāk nekā 1000 karavīru.

Spēks sadarbībā 

"Saber Strike" uzdevums ir uzlabot sadarbību starp dažādu valstu bruņotajiem spēkiem un ieroču grupām, spēju reaģēt uz krīzes situācijām, kā arī veicināt reģionālo stabilitāti, drošību un uzticamību. 

"Atslēgas vārds un mācību mērķis ir sadarbība," stāsta lauka taktiskā vingrinājuma vadītājs jūras kapteinis Rūdolfs Rudzuroga. Tā ir sadarbības starp NATO un citu valstu karavīriem, sauszemes un gaisa spēkiem, viņš skaidro. 

Foto: DELFI

Kopīgo treniņu nozīmību uzsver ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžs: "Ir svarīgi, lai mēs trenētos kopā, lai mēs strādātu kopā, turpinot būvēt mūsu pašapziņu." "Neviens no mums necīnīsies viens, mēs vienmēr būsim ar saviem sabiedrotajiem, lai ko mēs darītu," turpina ģenerālleitnants. 

Latvijas spēkiem manevri ir nozīmīgi ar to, ka tā ir iespēja strādāt starptautiskā vidē un tiek trenēta sauszemes un gaisa spēku sadarbība, stāsta Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube. 

Foto: DELFI

Latvijas karavīriem ir jāspēj sadarboties ar gaisa spēkiem, modernākajām lidmašīnām pasaulē, jo tāda ir modernā cīņa un veids, kā visātrāk saņemt palīdzību militāra konflikta gadījumā Latvijā, skaidro ģenerālleitnants. 

Kā īpaši nozīmīgu Graube izceļ stratēģiskā bumbvedēja B-52 piedalīšanos.

NATO var un grib

"Mēs esam šeit, lai demonstrētu, ka NATO ir spējīga, ka NATO grib, ka NATO ir labi apgādāta," par 28 valstu bloka gatavību palīdzēt dalībvalstīm ir pārliecināts vācu ģenerālis Hanss Lotārs Domroze – Apvienoto spēku pavēlniecības štāba komandieris Brunsumā.

Foto: No kreisās - Domroze, Vējonis, Hodžs

Foto: DELFI

Viņš uzsver, ka kopš Krimas aneksijas drošības situācija ir mainījusies, tāpēc ir jāgatavojas NATO valstu aizsardzībai, un Alianse tam esot gatava. NATO "var atturēt jebkuru agresoru, lai no kurienes tas nāktu", apliecina Domroze. 

"Saber Strike 2015" ir apliecinājums NATO valstu solidaritātei, norāda aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. "Tas apliecina, ka NATO līguma 5. pants vienmēr būs spēkā," papildina politiķis. 

Ministrs akcentē, ka mācības reizē ir arī akreditācijas pasākums Baltijas valstu kopīgajam bataljonam, kurš no nākamā gada piedalīsies NATO ātrās reaģēšanas spēkos. 

"Tas vēlreiz apliecina to, ka Baltijas valstis ir gatavas kopā strādāt, lai veidotu kopīgu militāru vienību, kas būtu gatava aizsargāt ne tikai Baltijas valstis, bet arī sniegt palīdzību citām valstīm," stāsta Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!