Foto: Publicitātes foto
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien, analizējot Valsts robežsardzes pārmetumus Iekšējās drošības (IDB) birojam par izmeklēšanas kvalitāti, nekādus būtiskus pārkāpumus biroja darbībā nav konstatējusi.

Komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP) aģentūrai LETA teica, ka komisija šodien slēgtā sēdē kopā ar iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu (KPV LV) un prokuratūras pārstāvi analizēja Valsts robežsardzes publiskajā telpā izteiktos pārmetumus IDB.

Ņemot vērā, ka sēde bija slēgta, Rancāns plašāku komentāru sniegt nevarot, taču norādīja, ka kriminālprocesu izmeklēšanu saskaņā ar likumu uzrauga prokuratūra. Prokuratūras pārstāvis komisijas sēdē norādījis, ka būtiski pārkāpumi IDB izmeklētajos kriminālprocesos par robežsargu iespējamiem noziegumiem nav konstatēti.

"Uzklausījām prokuratūras pusi un secinājām, ka būtiski pārkāpumi IDB un arī Valsts robežsardzes sākto kriminālprocesu veiktajās izmeklēšanās nav konstatēti," norādīja Rancāns.

Jau ziņots, ka Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts nesen laikrakstam "Neatkarīgā" atzina, ka par maznozīmīgiem robežsargu pārkāpumiem IDB iedarbinot maksimālo sankciju programmu, un Valsts robežsardzes priekšnieka skatījumā tas nav pareizi. Saistībā ar kriminālprocesuālajiem pārkāpumiem šajās lietās viņš ir vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, lai tā pārbauda IDB darbības, arī lietā, kas ierosināta pret Pujāta priekšteci šajā amatā ģenerāli Normundu Garbaru.

"Jebkurš, pat vismazākais iegansts tiek izmantots, lai pēc maksimālas programmas sāktu pret mūsu darbiniekiem kriminālprocesuālās darbības," "Neatkarīgajai" pašreizējo situāciju attiecībās ar IDB raksturo robežsardzes priekšnieks.

Vēlāk arī LNT raidījumam "900 sekundes" viņš atzina, ka pamatā sūdzība Ģenerālprokuratūrai ir saistīta ar nesamērīgu kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu izmantošanu pret robežsardzē strādājošajiem un bijušajām amatpersonām.

"Mani neapmierina tas, ka netiek izvēlēti kriminālprocesā līdzekļi tādā apmērā, lai pēc iespējas mazāk iejauktos cilvēktiesībās. No sākuma ir agresīva rīcība un tikai pēc tam skaidroti apstākļi, vai ir vispār noziedzīgs nodarījums un pastāv aizturēšanas pamats," norādīja Pujāts un piebilda, ka IDB veiktā izmeklēšanas kvalitāte nav atbilstošā līmenī.

IDB savukārt uz robežsardzes kritiku paziņojis, ka birojs savu darbību veic atbilstoši likumam, turklāt likuma prasības ir vienlīdz saistošas visām iestādēm, tostarp robežsardzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!