Foto: stock.xchng
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu izmeklēšanā par pagājušajā nedēļā notikušo Zviedrijas mediķu saslimšanu Jūrmalā noskaidrots, ka saslimšanas iemesls bijusi "Hotel Jūrmala SPA" vakariņās pasniegtā sviesta zivs, kas palielinātā daudzumā saturēja ķīmisku vielu ”histamīnu”, informēja SPKC.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultāti un laboratoriskās analīzes liecina, ka saslimšana nav bijusi saistīta ar infekcijas slimības ierosinātāja vai kāda mikrobu izdalīta toksīna klātbūtni pārtikā, bet zivs ir saturējusi minēto ķīmisko vielu.

Histamīns zivīs var uzkrāties palielinātā daudzumā un kaitēt patērētāja veselībai, ja zivs tiek nepareizi apstrādāta un uzglabāta. Histamīns zivī var veidoties, pēc nozvejošanas ilgi uzglabājot zivi siltumā vai vairākkārt to sasaldējot un atkausējot.

Histamīns, nonākot cilvēka organismā, iedarbojas strauji un izraisa alerģiskai reakcijai līdzīgus simptomus – nelabumu, vemšanu, caureju, reiboņus.

Histamīns ir viela, kas cilvēka organismā atbild par alerģisku reakciju novēršanu, un ja organisms nespēj veikt regulējošo funkciju, tad jālieto antihistamīna medikamenti.

Savukārt, ja histamīns nevis izstrādājas cilvēka organismā dabīgi, bet tiek uzņemts ar pārtiku, tas ir kaitīgs un cilvēks izjūt minētās veselības problēmas.

Viesnīcas "Hotel Jūrmala SPA" virtuvē SPKC epidemiologi laboratoriskajai testēšanai paņēma pārtikas paraugus, arī sviesta zivi. Testēšanai tika paņemti arī citi pārtikas paraugi, analīzes no restorāna darbiniekiem, kā arī tika rūpīgi pārbaudīta dokumentācija. Lai noteiktu saslimšanas iemeslu, SPKC epidemiologi strādā kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistiem.

Jau ziņots, ka 22.septembrī pie neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem pēc palīdzības vērsās 16 cilvēki, kuri restorānā vakariņās ēda sviesta zivi. No 16 saslimušajiem, četri tika hospitalizēti Jūrmalas slimnīcā un septiņi Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.

Pārējie no hospitalizācijas atteicās. Pēc īsas uzturēšanās slimnīcā, Zviedrijas mediķi no slimnīcām izrakstījās un aizlidoja uz mājam. Zviedrijas epidemiologi ir apstiprinājuši, ka slimības simptomi bija atzīmēti visiem 42 viesiem, kuri lietoja uzturā sviesta zivi, bet pēc medicīniskās palīdzības vērsās tikai minētie 16 cilvēki. Saindēšanās ar histamīnu parasti pāriet 16 stundu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!