Sniedzot liecības Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietā, galvenais liecinieks Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns trešdien noliedza Gvido Harija Volbruga advokāta Egona Rusanova izteikumus, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki mācījuši viņu sakūdīt citas personas uz kukuļdošanu.
Ančāns liecināja, ka KNAB instruējis - par KNAB un Ančāna sadarbību nevienam nav jāstāsta. Liecinieks noliedza, ka apzināti kūdījis uz kukuli.

Prokuratūras sniegtā informācija liecina, ka Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietā ir veikts operatīvais eksperiments. Līdz šim tiesā noliegts, ka noticis operatīvais eksperiments.

Iepriekšējā tiesas sēdē Rusanovs lūdza tiesu noskaidrot vai prokuratūrai lūgta atļauja veikt operatīvo eksperimentu un, vai šāda atļauja ir sniegta.

Trešdien tiesas sēdēt atklājās, ka operatīvais eksperiments noticis 2005.gada 18.martā, kad Gvido Harijs Volbrugs domes tualetē Ilmāram Ančānam nodeva aploksni ar naudu. Kā žurnālistiem skaidroja prokurore Velta Zaļūksnes, pirms operatīvā eksperimenta uzsākšanas Ančāns nedrīkstēja piedāvāto kukuli pieņemt.

Ančāns trešdien liecināja, ka 2005.gada 17.martā, tiekoties ar Volbrugu un vēl vienu šajā lietā apsūdzēto Jūrmalas domes deputāta kandidātu Leonīdu Lasmani, Ančānam piedāvāts 'avansiņš". Lietas materiāli liecina, ka Lasmanis dienu pirms domes balsojuma devis Ančānam aploksni, sakot - "lai labāk domājas, te būs maziņš avansiņš,". Ančāns no šīs naudas atteicās.

Liecinot tiesa sēdē, Ančāns apgalvoja, ka vairākas reizes mēģinājis apzināti vilcināt laiku, lai "viņi apdomātos un neietu šo ceļu."

Pāris dienas pirms kukuļa nodošanas, lietā apsūdzētais Leonīds Lasmanis sveicinājis Ančānu "no Geras", skaidrojot, ka ar "Geru" domā uzņēmēju Germanu Milušu. Pēc šīs sarunas Ančāns, kurš iepriekš Milušu nepazina, saprata, ka naudas devējs ir tieši Milušs. "Gan toreiz, gan tagad uzskatu, ka Milušs bija naudas devējs," tiesas sēdē sacīja Ančāns.

Atbildot uz aizstāvības jautājumu, kāpēc Ančāns uzskatījis, ka naudas nav pašam Lasmanim, liecinieks norādīja, ka Lasmanis iepriekš stādījies priekšā kā Miluša un Hlevicka pārstāvis. Ančāns trešdien tiesas sēdē pieļāva, ka pēc Lasmaņa pazušanas, vainu tiek mēģināts novelt viņam.

Ančāns tiesas sēde atkārtoti norādīja, ka "Jūrmalgeitas" lietā iesaistījies, jo baidījies, ka atradīsies kāds deputāts, kurš būs gatavs nobalsot tā, kā grib naudas devēji. "Tas, ka nāca pie manis, liecināja, ka visi striķi bija trūkuši," trešdien liecināja Ančāns, uzsverot, ka ar Hlevicki neesot bijis labās attiecībās.

Ančāns atkārtoti nosūtījis vēstuli ģenerālprokuroram Jānism Maizītim, lūdzot ierosināt krimināllietu pret Andri Šķēli un Aināru Šleseru. Iesniegumā Ančāns norāda, "nesaukt pie atbildības Šķēli un Šleseru nozīmē iedragāt demokrātijas attīstību."

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka krimināllieta par kukuļdošanu ierosināta 2005.gada 18.martā. Kriminālvajāšana lietā sākta pret četrām personām – Lasmani, Volbrugu, uzņēmēju Gvido Milušu un kādreizējo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki. Viņiem uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kukulis tika dots, lai panākt Hlevicka ievēlēšanu mēra amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!