Foto: F64

VAS "Latvenergo" elektroenerģijas tarifu lietā tiesa būtībā ir pateikusi, ka elektroenerģijas tarifs Latvijā ir par zemu, un tas nākotnē tikai pieaugs, šādu viedokli intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pauda bijusī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītāja Valentīna Andrējeva.

Viņa izteica šaubas, vai personas, kuras tiesā apstrīdēja pērn sākumā akceptētos "Latvenergo" tarifus, ir sasnieguši savu mērķi. "Spriedums tomēr pasaka, ka tarifs ir par zemu. Viņš pasaka par diferencēto tarifu, ka nevarēja būt dažādi tarifi [..], ka tarifam tomēr ir jābūt vienādam," intervijā pauda bijusī SPRK vadītāja.

Viņa pieļāva, ka abas puses pārsūdzēs tiesas lēmumu, ar kuru atcelts SPRK pērn 16.februārī atbalstītais diferencētais "Latvenergo" elektroenerģijas tarifs. Tas, kāds būs tiesas gala lēmums tā sauktajā "Latvenergo" tarifu lietā, šobrīd ir grūti pateikt, atzina Andrējeva, gan atzīmējot, ka turpmāk elektroenerģijas tarifi "tikai pieaugs".

Viņasprāt, turpmāk "Latvenergo" elektroenerģijas tarifu politika būs piesardzīga. "Es baidos, ka nekādas atlaides vairs nebūs. Uzņēmums saskaņos savus tarifus saskaņā ar metodiku un iesniegs tādus, kādi nu tur sanāk," lēsa bijusī SPRK vadītāja, pieļaujot, ka vairs nebūs nekāda pretimnākšana un atbalsta sniegšana ar pazemināta tarifa noteikšanu.

Pēc bijušās SPRK vadītājas domām, būtu jāatceļ pazeminātais mājsaimniecībām noteiktais "Latvenergo" elektroenerģijas tarifs, nosakot visiem vienādu tarifu, kas tad noteikti būtu lielāks. Vienlaikus liela uzmanība energokompānijai turpmāk būtu jāvelta tarifa izskaidrošanai un pamatošanai, piebilda Andrējeva.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa jūnija beigās apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu2011.gada februārī. Tiesa atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40. Tiesa noteica, ka tarifi nav piemērojami no brīža, kad tie stājās spēkā - no 2011.gada 1.aprīļa.

"Latvenergo" jau paziņoja, ka izmantos iespēju 30 dienu laikā pārsūdzēt tiesas spriedumu par 2011.gadā akceptēto diferencēto tarifu atcelšanu. "Latvenergo" uzskata, ka tarifi ir ekonomiski pamatoti. "Cenas samazinājums par pirmajām 1200 kilovatstundām bija pareiza rīcība, tādējādi atbalstot iedzīvotājus laikā, kad pieauga elektroenerģijas cena. Līdz ar to, tā kā tiesas spriedums skar Latvenergo kā trešās puses intereses, spriedums tiks pārsūdzēts," norādīts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

Pieteicēji lūguši nekavējoties izpildīt spriedumu.

Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā 10,74 santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!